Hlavní obsah

Jednáte z pozice slabosti, ne síly, vzkázal Obama do KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pondělí varoval Severní Koreu, že skončila doba provokací diktátorského režimu, po kterých svět platil za jeho "dobré chování". Japonský premiér Jošihiko Noda při společné tiskové konferenci s Obamou v Bílém domě vyslovil obavu, že Severní Korea podnikne další jaderný test.

Foto: Chris Keane , Reuters

americký prezident Barack Obama potvrzuje stažení z Iráku a konec války.

Článek

Obama s Nodou odsoudili akce Pchjongjangu, jako byl například nedávný neúspěšný test balistické rakety. Americký prezident zdůraznil, že Severní Korea jedná z pozice slabosti a ne síly.

USA, Japonsko a další země v oblasti chtějí podle něj dosáhnout toho, aby severokorejský komunistický režim dostál svým mezinárodním závazkům. "Staré schéma provokace, která na sebe upoutá pozornost a po které (severokorejský režim) naléhá na to, aby mu svět platil za dobré chování, tak toto schéma již nefunguje," řekl Obama.

Vzhledem k jednání Severní Korey v minulosti je dost možné, že Pchjongjang podnikne další jaderný test, řekl Noda a připomněl, že po odpálení rakety v roce 2009 také následovala jaderná zkouška. Zdůraznil současně, že Čína zůstává důležitým hráčem ve snahách omezit severokorejský jaderný program.

Spojené státy po zkoušce severokorejské rakety 13. dubna zastavily Pchjongjangu potravinovou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám