Hlavní obsah

Starý Bandita už dva roky motá hlavu FBI, vybral už 12 bank

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FBI již více než dva roky marně pátrá po pachateli série 12 bankovních loupeží, který naposledy udeřil letos 11. listopadu v americkém Bakersfieldu. Podle vyšetřovatelů mu hraje do karet zejména jeho vizáž starého člověka. Ani FBI však s jistotou nedokáže říci, zda jde skutečně o seniora, nebo jen o důkladně propracované maskování.

Článek

První loupežné přepadení Starého Bandity, jak si jej vyšetřovatelé zvykli nazývat, se uskutečnilo v srpnu 2009. Naposledy o sobě dal s největší pravděpodobností ten samý muž vědět před necelými třemi týdny, a to po téměř rok a půl trvající odmlce.

Výpovědi svědků i záběry bezpečnostních kamer dokazují, že jde o šedovlasého muže se stařeckým vzhledem. Není ale zcela jisté, zda nejde jen o propracované krytí, které má pachateli zaručit bezpečí.

Nad tím kroutí hlavou i federální agent Darrell Foxworth a přiznává, že jeho vzhled je jedním z hlavních důvodů, proč se lupiče stále nepodařilo dopadnout. „Lidé se díky jeho vzhledu domnívají, že nemůže jít o skutečného zločince,“ řekl Foxworth televizní stanici ABC a dodal: „Je třeba mít ale na paměti, že jde o ozbrojeného lupiče, který se nebojí namířit na pracovníky banky zbraň.“

Podle některých svědků muž vypadal, jako by měl na hlavě halloweenskou masku. Šlo prý o zhruba 180 centimetrů vysokého bělocha mezi 60 až 70 lety věku, vážícího kolem 85 kilogramů.

Vyšetřovatelé mezitím vypsali odměnu 20 tisíc dolarů pro toho, kdo poskytne jakoukoli informaci vedoucí k dopadení pachatele.

Patří mezi přednostní případy

Prvních 11 loupeží se událo v oblasti San Diega a Riverside. Stejně jako při posledním činu, probíhala akce vždy podle stejného scénáře. Muž přešel k pokladně a personálu poručil vydat mu hotovost. Mezitím na obsluhu pokladny mířil zbraní a vyhrožoval, že ji použije, pakliže mu personál nevyhoví.

Ačkoli v daném regionu nejsou loupežná přepadení ničím neobvyklým, případ Starého Bandity patří podle Foxwortha mezi ty, jimž FBI věnuje největší pozornost. Sám agent přiznává, že zatím nejdelší šňůra bankovních loupeží, s níž se během své kariéry setkal, trvala dva roky a vykradeno při ní bylo 40 ústavů. Pachatel těchto loupeží byl ale dopaden a v roce 2006 odsouzen na 34 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám