Hlavní obsah

Po demisi ředitele se BBC omluvila Blairovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská rozhlasová a televizní stanice BBC je prakticky bez vedení. Po středeční demisi předsedy Rady guvernérů Gavyna Daviese rezignoval ve čtvrtek i generální ředitel Greg Dyke, který byl současně šéfredaktorem stanice. Vláda dnes opakovaně požadovala demise a omluvu, kterou jí poskytl až prozatímní šéf BBC Richard Ryder.

Článek

Greg Dyke omluvil za chyby ve vysílání už včera, ovšem jeho slova nebyla adresována výslovně vládě. Doufal, že jeho odchod postačí.

"S odchodem mým a Gavyna (Daviese) a s omluvou, kterou jsem vydal jménem BBC včera, doufám, že za celou epizodou bude možné udělat čáru," řekl Dyke v emocionálním projevu na schodech londýnské centrály BBC. Tím ovšem naznačil, že BBC nechce vyhovět opakované výzvě vlády, aby se znovu omluvila za nepřesnosti v loňském zpravodajství reportéra Andrewa Gilligana o vládním dokumentu o iráckých zbraních.

Stejně jako Gavyn Davies naznačil dnes i Dyke, že BBC nepřijímá v plném rozsahu kritiku, kterou proti ní vznesl soudce Brian Hutton. BBC řadu reforem přijala již před vynesením verdiktu. Huttonova kritika BBC se očekávala, ale její tvrdost Brity překvapila stejně tak jako to, že Hutton téměř úplně očistil vládu. [celá zpráva]

"BBC tvrdí, že Huttonovu zprávu přijala, ale vláda se evidentně domnívá, že tomu tak není," hlásila z Whitehallu reportérka BBC, když její generální ředitel právě podal demisi. "Bude zajímavé, zda vládě budou stačit dva skalpy, ale zatím to vypadá, že chtějí hlavně omluvu za zprávu, která byla podle nich a podle Huttona lživá."

Ryderova omluva

Prozatímní šéf BBC Richard Ryder se pak bez jakýchkoli výhrad omluvil premiérovi Tonymu Blairovi za chyby, kterých se rozhlasová a televizní stanice dopustila v případu Kelly. Blair omluvu přijal.

Lord Ryder řekl: "BBC se teď musí pohnout vpřed, následovat Huttonovu zprávy, která zvýraznila vážné chyby v postupech společnosti. Ve jménu BBC se bez jakýchkoliv pochyb upřímně omlouvám za chyby lidem, jejichž pověst byla dotčena. "

Odstoupivší byli přívrženci Blaira

Ačkoli vláda může být na jedné straně spokojena, znamená to pro ni také potíže. Je to totiž ona, kdo nyní bude muset najít nástupce obou mužů, kteří odstoupili.

Za ironické se považuje, že jak Dyke, tak Davies jsou známými přívrženci ministerského předsedy Tonyho Blaira. V době, kdy byli do funkcí jmenováni, panovaly obavy, že jejich úkolem bude řídit organizaci v zájmu vlády a že nedokáží bránit redakční nezávislost. Právě snahou ochránit své reportéry před politickým tlakem ovšem Dyke dnes znovu zdůvodnil své počínání kolem Kellyho aféry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám