Hlavní obsah

K rozšíření ptačí chřipky přispělo tajení informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK /PEKING/KUALA LUMPUR

Nákazu nebezpečné ptačí chřipky, která už zasáhla deset zemí jihovýchodní Asie a vyžádala si deset lidských životů, se i přes rozsáhlé preventivní vybíjení drůbeže nedaří zastavit. Zasaženo je už 39 ze 76 thajských provincií, včetně metropole Bangkoku, která byla vyhlášena za nebezpečnou zónu.

Článek

Je tomu tak i přesto, že veškerá drůbež v oblasti pěti kilometrů od zjištění nákazy musí být zabita veškerá drůbež .

Strach z pandemie

Agentura Reuters s odvoláním na hongkongské vědce varovala, že nezvykle vysoký počet kachen uhynulých na ptačí chřipku tento týden v Číně naznačuje, že současný virus se stává agresivnějším a existuje větší riziko nakažení člověka.

Odborníci se především obávají, že by se virus ptačí chřipky mohl navázat na lidský chřipkový virus a vytvořit tak nebezpečný a rezistentní kmen. Jeho rychlé šíření by pak mohlo současnou masovou nákazu zvířat proměnit v lidskou pandemickou chorobu, která je dosud jen obtížně léčitelná.

Nezodpovědné vlády

Podle studie časopisu New Scientist, která vyjde v sobotu tiskem, rozšíření ptačí chřipky do současných rozměrů způsobily "sporné zemědělské praktiky a oficiální zatajování skutečností" v jihoasijských zemích.

Indonéský virolog potvrdil, že má důkazy, že ptačí chřipka byla v zemi zjištěna už v listopadu, že však vláda nejen včas nezareagovala, ale ještě tvrdila, že nejde o ptačí chřipku. Podobně postupovala i vláda v Thajsku a ve Vietnamu

Při hledání koředů současné epidemie se někteří vědci se ohlížejí až do roku 1997, kdy se v Hongkongu rovněž objevil podobný typ viru. Chybou podle odborníků mohlo být tehdejší rozhodnutí Číny svou drůbež očkovat.

Čínská karta

Čínské ministerstvo zahraničí rezolutně popřelo tvrzení, že epidemie ptačí chřipky má ohnisko v jižní Číně, jak tvrdí New Scientist, podle nějž se nákaza objevila v Číně pravděpodobně již počátkem roku 2003. "Toto tvrzení není podloženo důkazy," řekla mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu.

Čína v úterý potvrdila přítomnost ptačí chřipky v drůbežárně v provincii Kuang-si, která sousedí s Vietnamem. Ověřuje možnost nákazy v dalších dvou místech v provincii Chu-pej a Chu-nan. Ve všech třech lokalitách jsou vybíjeny tisíce kuřat. Úřady daly do karantény na 37 lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými kuřaty.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvítala nejnovější čínská opatření, ale zároveň vyzvala Peking, aby vnesl světlo do případu úmrtí dvou obyvatel Hongkongu, kteří se pravděpodobně nakazili ptačí chřipkou v kontinentální Číně.

Odborníci radí vybíjet

V thajské metropoli ve středu proběhla krizová schůzka zástupců asijských zemí se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a experty z EU a Spojených států. Odborníci se shodli na rychlé výměně informací a na preventivním vybíjení drůbeže jako na nejúčinnějším nástroji boje proti ptačí chřipce.

Thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj potvrdil, že zvýšené úsilí budou postižené země věnovat vývoji levných testovacích sad na ptačí chřipku, které by mohly být distribuovány do místních nemocnic.

Temná stránka globalizace

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra pak označil šířící se nákazu za "temnou stránku globalizace". Zároveň varoval před zveličováním a bulvarizací zpráv: "Potřebujeme především jasné informace, nikoliv spekulace."

Thajské ministerstvo zdravotnictví včera vydalo nová nařízení, která by měla zabránit šíření choroby. V Bangkoku platí zákaz krmení pouličních špačků a holubů. Zoologické zahrady musely zavřít voliéry a sestěhovat ptáky do izolace. Experti varovali obyvatele, aby se nedotýkali ptáků a upustili od pořádání tradičních kohoutích zápasů.

Šílené krávy v Malajsii

Jihovýchodní Asii však nesužuje jen ptačí chřipka. Malajsie potvrdila rozšíření spongiformní encefalopatie dobytka, známější jako nemoc šílených krav. Podle místních médií je BSE nakaženo možná až 3000 kusů dobytka.

První případ byl zjištěn koncem loňského roku, ale úředníci sděleli, že není důvod k poplachu, protože zvíře bylo očkováno. Šéf veterinárního oddělení Azmie Zakaria uvedl, že situace je pod kontrolou. Krávy budou tři roky léčeny a neopustí vyhrazenou oblast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám