Hlavní obsah

Tajfun Roke už v Japonsku zabil pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K japonskému ostrovu Honšú se blíží tajfun Roke. Přináší s sebou vydatné deště, které způsobují záplavy. Do středy jeho vinou zahynulo pět osob. Podle meteorologů by tajfun během dne mohl zasáhnout region Tókai.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Roke v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Jeden muž zemřel v průmyslovém městě Nagoja, když jej na rozvodněné řece strhla záplavová vlna. V sousední prefektuře Ehime bylo nalezeno rovněž v řece tělo jiného muže. Další 66letý člověk zahynul, když se na něj zřítila střecha budovy.

Úřady v úterý vyzvaly přes milión obyvatel, aby z bezpečnostních důvodů dobrovolně opustili své domovy. Příkaz k nucené evakuaci obdrželo asi 4700 lidí. V oblasti postupu tajfunu se očekávají záplavy, sesuvy půdy a na pobřeží vlnobití.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Muž kráčí v Nagoje mezi troskami, které způsobil tajfun Roke.

Živel se pohybuje rychlostí asi 35 kilometrů v hodině severovýchodním směrem k oblasti Tókai, doprovází ho větry o rychlosti až 216 kilometrů v hodině. Tajfun by také mohl zasáhnout prefekturu Fukušima, kde stojí poškozená atomová elektrárna. Tuto oblast postihlo v březnu velmi silné zemětřesení a následná záplavová vlna tsunami.

Více než 200 vnitrozemských letů bylo odřeknuto a řada dálnic a železničních tratí je uzavřena. Automobilka Toyota, která sídlí v Nagoji, z obav o své zaměstnance přerušila práci ve svých továrnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám