Hlavní obsah

Slovenští lékaři už také hrozí odchodem, pokud jim nezvýší mzdy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Uprázdněná místa po českých lékařích v rámci akce Děkujeme, odcházíme, by mohli zaplnit jejich kolegové ze Slovenska. Také žádají zvýšení mezd a hrozí, že odejdou pracovat do zahraničí. Předseda Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Anton Szalay Právu potvrdil, že o odchodu za hranice uvažují především mladší lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Může se to stát individuálně, ale neočekávám hromadný odchod slovenských lékařů do zahraničí,“ řekl Szalay. Slovenští lékaři mohou hledat práci v České republice a po květnovém uvolnění pracovního trhu také v Rakousku a Německu. Szalay vyloučil, že by se na Slovensku odehrál obdobný scénář jako v České republice.

Odborový svaz předložil návrhy kolektivních smluv Asociaci nemocnic, která sdružuje 60 slovenských nemocnic a Asociaci fakultních nemocnic, kde je 28 koncových zařízení. „Předložili jsme návrh s tím, že by se měly upravovat platy všem zaměstnancům, nejen lékařům, o pět procent. Tento požadavek zohledňuje vývoj inflace, růst cen a letošní zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent,“ uvedl Szalay. Průměrný tarifní plat začínajícího lékaře na Slovensku se pohybuje na úrovni 754 eur (asi 18 800 Kč).

Jednání odborářů s nemocnicemi se zatím neuskutečnilo, protože probíhají výběrová řízení na obsazení postů ředitelů některých nemocnic. „Minulý týden se například uskutečnilo výběrové řízení na post ředitele Univerzitní nemocnice v Košicích, kde bylo přihlášeno sedmnáct zájemců,“ dodal Sazaly. Až po volbách ředitelů se zvolí nové vedení Asociace fakultních nemocnic a následně mohou být zahájena jednání s odbory.

Podle expertů je nepravděpodobné, že nemocnice na požadavky lékařů přistoupí. Pojišťovny je totiž tlačí k nižším výdajům. To se může odrazit nikoliv na zvýšení, ale na snížení mezd.

Slovenským lékařům se naposledy zvýšily platy loni o 2,4 procenta. Lékaři na Slovensku vydělávají o čtvrtinu méně, než jejich čeští kolegové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám