Hlavní obsah

Na hranicích Indie a Pákistánu se opět střílí, zemřel i civilista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série přestřelek a výbuchů zasáhla indický Kašmír. V sobotu zemřel i civilista, když indická armáda zahájila palbu na vesnici Chewan Kellar v Kašmíru, kde se měli skrývat rebelové. Několik lidí bylo zraněno.

Foto: Fayaz Kabli , Reuters

Muslimové v Kašmíru

Článek

Místní obyvatelé, z velké části muslimové, vyšli do ulic, vykřikují protiindická hesla a házejí kameny na armádní vozidla. V jiném incidentu zastřelili Indové dva ozbrojence v oblasti Doda.

Více než tucet lidí bylo zraněno v polovině dubna při demonstracích v hlavním městě Kašmíru Šrínagaru. Akci vyvolali separatisté podporovaní Pákistánem a hlavním důvodem bylo odsouzení šesti mužů z Kašmíru, zodpovědných za teroristický útok z roku 1996. V Dillí tehdy zemřelo 13 lidí.

Násilí otřásá Kašmírem už desítky let a zemřelo tam nejméně 45 000 lidí. V posledních letech se sice zdálo, že situace je už klidnější, na indické území ale s příchodem jara pronikají malé jednotky rebelů, které vyvolávají přestřelky s indickými vojáky. Za poslední tři týdny došlo ke třem přestřelkám a jednomu výbuchu na železnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám