Hlavní obsah

Počet hurikánů je největší za posledních tisíc let

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství hurikánů v Atlantiku je v posledních letech výrazně vyšší než v minulosti. Jejich počet je dokonce vyšší než kdykoli během poslední tisícovky let, uvedli vědci ve studii otištěné v časopisu Nature.

Foto: Reuters

Tropická bouře Andres na satelitním snímku

Článek

V poslední dekádě bylo zaznamenáno v průměru 17 hurikánů a tropických bouří ročně. V roce 2005, kdy Katrina zpustošila New Orleans a zemřelo při tom 1322 lidí, bylo hurikánů a tropických bouří dokonce 26.

Na začátku minulého století jich přitom byla polovina. V roce 1931 pak bylo zaznamenáno 21 bouří a hurikánů.

V roce 2005 také byla zaznamenána vůbec nejsilnější bouře v historii, u Wilmy naměřili nejnižší barometrický tlak 882 milibary v oku. [celá zpráva]

"Myslím, že vysoký počet bouří, které jsme viděli v posledních deseti patnácti letech, by dokonce mohl překonávat dřívější období,“ potvrdil Julian Heming z britského meteorologického úřadu, který se sám výzkumu nezúčastnil, s jeho výsledky však souhlasí. "Je samozřejmě těžké debatovat, zda to, co vidíme, nějak souvisí s cyklickými proměnami během desetiletí nebo dokonce staletí," dodal.

Podle vědců z výzkumného týmu Michaela Manna byl počet hurikánů a bouří naposled stejně četný před tisícem let v době tzv. středověké klimatické anomálie, zvané též středověkým teplým obdobím.

Nová studia využila výzkum sedimentů

Mann ve výzkumu použil počítačové modely, přičemž počet hurikánů odvozoval z dopadů silných hurikánů s větry o rychlosti až tři sta kilometrů za hodinu na pobřeží. Tyto hurikány zanechávají na pobřeží jasné stopy, protože při přechodu nad pevninu smetou vrchní vrstvu písku a hlíny, kterou přenesou do blízkých lagun. Studium sedimentů v lagunách umožňuje zjistit, kdy přes pořeží přešel hurikán.

Vědci studovali usazeniny ze sedmi lagun v hurikánové oblasti USA a jedné v Portoriku. Současně vycházeli z předpokladu, že množství hurikánů, které přešlo přes oblast, je přímo úměrné celkovému počtu hurikánů.

Foto: Profimedia.cz

Poničený New Orleans v léta 2005.

Použitý model zahrnuje podle Manna tři důležité faktory pro zformování hurikánů, jimiž jsou teplota povrchových vod Atlantiku, cyklus El Niño a La Niña ve východním Pacifiku a další cyklus, tzv. Atlantická oscilace. Podle Manna ale současné množství hurikánů má jiné příčiny než vrchol před tisícem let. Tehdy to souviselo s vazbou mezi cyklem El Niño / La Niña a vyšší teplotou vod Atlantického oceánu, zatímco nyní je to dáno jen teplotou povrchových vod v Atlantiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám