Hlavní obsah

Írán je znepokojen porušováním práv v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teheránské ministerstvo zahraničí si v úterý povolalo "na kobereček" českého chargé d´affaires Josefa Havlase. Jako zástupci současné předsednické země Evropské unie mu tlumočilo znepokojení íránské strany nad údajným "narůstajícím porušováním lidských práv" v EU a jeho "nedostatečným zájmem o boj proti rasismu".

Článek

Podle státní íránská agentury IRNA se případy porušování lidských práv zejména "vražd aktivistů bojujících za lidská práva, vražd cizinců policisty a překážek pro vzdělávání muslimských menšin v určitých státech". Írán rovněž nepřímo kritizoval EU za pondělní odchod jejích diplomatů z jednacího sálu konference OSN v Ženevě, kde íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád označil Izrael za "rasistickou vládu".

Ahmadínežád vyvolal na ženevském fóru bouři nevole svými protiizraelskými výroky. Česká delegace spolu s řadou dalších západních delegátů odešla ze sálu a na protest proti Ahmadínežádovu vystoupení pak konferenci opustila. Ženevskou akci od počátku bojkotují USA, Izrael, Německo, Polsko, Austrálie a další státy.

Deklarace byla přijata spěšně a překvapivě

Konference OSN proti rasismu v Ženevě v úterý nakonec nečekaně už po druhém dni jednání výsledku. Na 140 států, které se ženevské akce účastní, se totiž překvapivě shodlo na závěrečné deklaraci. Její text, který vyvolával spory a s nímž mnohé země původně nesouhlasily, podpořily všechny zúčastněné státy. Deklaraci mělo fórum přijmout až poslední den konference, tedy v pátek.

Podle agentury DPA byla schválena tak rychle z obavy, že pokud by se o ní dál vyjednávalo, mohl by text nakonec vypadat úplně jinak. Dokument mimo jiné vyjadřuje politování nad celosvětovým nárůstem projevů nesnášenlivosti a rasového a náboženského násilí, a to včetně antisemitismu, nenávisti vůči islámu, nesnášenlivosti vůči křesťanské víře a protiarabského nepřátelství. Připomíná také, že nikdy nesmí být zapomenut holokaust.

Reklama

Související články

USA se rozhodly pro bojkot fóra OSN o rasismu

Spojené státy v sobotu potvrdily, že se v Ženevě nezúčastní fóra při OSN o rasismu, jež má začít v pondělí. Washington dal najevo, že má jiný názor na Izrael...

Výběr článků

Načítám