Hlavní obsah

Nový šéf NATO se zranil v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Sbližování budoucího generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena s Tureckem, které jeho zvolení do poslední chvíle na summitu NATO blokovalo, nezačalo pro dánského expremiéra nejšťastněji. Hned při své první návštěvě Istanbulu po volbě šéfem aliance se totiž zranil. Rasmussen spadl v noci na pondělí v istanbulském hotelu ze schodů a vykloubil si rameno.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Budoucí šéf NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

Šestapadesátiletý Dán do Turecka přijel na konferenci OSN o vztazích mezi civilizacemi, na níž má vystoupit s projevem. Podle jeho mluvčího však zranění Rasmussenův program v Istanbulu nepoznamená. Po úraze byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři vrátili kloub do původní polohy a po několika hodinách se vrátil zpět do hotelu.

Dánský liberální politik hned po sobotním oznámení, že od srpna nahradí dosavadního generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera, slíbil, že jeho první cesta v úřadě povede právě do Turecka. Vyslovil se také pro úzkou spolupráci s Ankarou.

Té na Rasmussenovi nejvíce vadilo to, že neodsoudil karikatury proroka Mohameda, které před několika lety zveřejnily dánské listy. Aféra vyvolala protesty v muslimském světě a Turecko argumentovalo, že by Dánův postoj mohl poznamenat vztahy NATO s muslimskými státy. Ankaře se nelíbilo ani to, že Kodaň nezasahuje proti exilové televizi kurdských separatistů Roj TV, která z Dánska vysílá.

Styky s muslimskými zeměmi zajistí Turek

Turecký odpor nakonec zlomilo přislíbení nového postu náměstka generálního tajemníka NATO pro styky s muslimskými zeměmi, který by měl obsadit Turek, a větší zastoupení tureckých generálů ve velení aliance. Podle tureckého tisku získala Ankara rovněž ujištění, že kurdské vysílání ze skandinávské země skončí.

Rasmussen v neděli rezignoval na funkci dánského premiéra, v níž ho nahradil jeho jmenovec a dosavadní ministr financí Lars Lökke Rasmussen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám