Hlavní obsah

Za alkohol v krvi mohou jablka, tvrdil policii polský poslanec

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský poslanec, kterého policie zadržela za jízdu pod vlivem alkoholu, přišel na svou obranu s neobvyklým tvrzením. Jeho dechová zkouška prý byla pozitivní proto, že při jízdě snědl několik jablek. Státní prokuratura jeho zdůvodnění nicméně neuvěřila a požádala parlament, aby jej zbavil imunity.

Foto: Archiv, Právo

Polský zákonodárce policii tvrdil, že za alkohol v jeho krvi může konzumace jablek.

Článek

Poslanec strany Právo spravedlnost Marek Latas byl policií zadržen při jízdě pod vlivem alkoholu. Orientační dechová zkouška ukázala, že člen dolní komory polského parlamentu měl v krvi 0,7 promile alkoholu. Polské zákony přitom dovolují řídit pouze s 0,2 promile.

Poslanec policisty překvapil tvrzením, že alkohol v krvi má z důvodu konzumace jablek, která snědl při cestě. "Večer předtím jsem možná vypil nějaké dvě skleničky alkoholu," přiznal v následném rozhovoru pro televizi TVN24. Připomněl také, že zkvašená jablečná šťáva se může používat při výrobě alkoholu.

Polský zákonodárce, kterému dle tamních zákonů hrozí, že přijde o řidičský průkaz a navíc může skončit až na dva roky ve vězení, nyní musí počkat, zda jej parlament vydá. 

Alkohol za volantem znají i čeští poslanci
S alkoholem za volantem měli v minulosti problémy i někteří čeští zákonodárci. V roce 1994 zadržela policie silně opilého poslance ODS Ladislava Blažka. Ten ale odmítl dechovou i krevní zkoušku, opilost však prokázalo lékařské vyšetření. Blažek vystoupil z ODS, ve Sněmovně ale zůstal.
Poslanec ODS Libor Novák starší způsobil v roce 1995 pod vlivem alkoholu nehodu, také on si mandát ponechal. Jeho stranický kolega Stanislav Pěnička se v roce 1997 pokusil policejní hlídce ujet. Přestože jevil známky opilosti, odmítl se podrobit dechové i krevní zkoušce. Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mu nejprve uložil pokutu 15 tisíc korun, později ji zrušil.
Podobně se v roce 1998 zachoval i tehdejší senátor ČSSD Jan Kavan. Při své jízdě poškodil několik zaparkovaných vozů, i on se odmítl podrobit dechové zkoušce a odběru krve. Připustil sice, že pil večer víno, odmítl ale, že by v době nehody byl pod vlivem alkoholu. Od poslanců dostal pokutu 15 tisíc korun.
S pokutou vyvázla i poslankyně Unie svobody Monika Horáková a její stranický kolega Svatopluk Karásek, tomu však byl udělen i roční zákaz řízení.
Pomyslným rekordmanem mezi českými poslanci je zřejmě zákonodárce ODS David Šejch, kterému alkostester městských strážníků naměřil v roce 2006 v Brně 2,4 promile alkoholu. Přivolaným policistům již poslanec zkoušku odmítl a tvrdil, že nepil. Šejch nakonec dostal téměř 50 tisíc pokutu a zákaz řízení na 14 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám