Hlavní obsah

Papeže prý chtěli zabít pancéřovou pěstí

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Papež Jan Pavel II. měl v průběhu své nedávné návštěvy Slovenska zesílenou ochranu, protože neznámý anonym vyhrožoval, že ho zlikviduje pancéřovou pěstí, pokud nedostane 200 miliónů slovenských korun. Jak deníku Nový čas potvrdil šéf slovenských ochrankářů Ján Packa, výhrůžky brali vážně a v průběhu masových akcí se obávali masakru.

Článek

"Oddechl jsem si až v neděli, kdy papež odletěl zpět do Říma," prohlásil Packa.

Policisté měli v průběhu návštěvy hlavy katolické církve příkaz okamžitě střílet na každého, kdo bude mít u sebe zbraň. "Jeden z ministrů slovenské vlády dostal před návštěvou papeže tři výhrůžné dopisy. Anonym v nich žádal 200 miliónů, jinak prý rozpoutá ohňostroj," říká Packa.

Výhružky nabíraly na síle

Postupně vyděrač přitvrzoval a začátkem září napsal: "Rozhodující den se blíží. Jsme připraveni dokázat vám, že nejste nejlepší, jak si myslíte. Náš požadavek jste ignorovali, teď je řada na nás. Ukážeme vám naši sílu a zemře přitom mnoho lidí."

Až ve třetím dopise vyděrač konkretizoval, že chce proti papeži použít pancéřovou pěst, která má dostřel 300 metrů. "V davu věřících by to způsobilo hrozný masakr. V okruhu deseti metrů by byli všichni mrtví a do 30 metrů by výbuch lidi zranil," prohlásil Packa.

Mši hlídali snipeři ze střech paneláků

Policie měla obavy, aby atentátníci nezaútočili z oken některého z paneláků v Bratislavě - Petržalce, když v neděli papež sloužil mši svatou na závěr své pastorační cesty na volném prostranství uprostřed největšího bratislavského sídliště.

"Naplánovali jsme proto změny v přesunech papežovy kolony a zpřísnili bezpečnostní opatření na maximum. O konkrétní hrozbě jsme veřejnost neinformovali, abychom nezpůsobili paniku," přiznává Packa.

Na střechách okolních paneláků byli rozmístěni ostřelovači, kteří měli příkaz neustále sledovat lidi svými dalekohledy a v případě, že uvidí v rukou některého člověka zbraň, měli okamžitě střílet. Naštěstí se nic nestalo a papež bezpečně odletěl zpět do Vatikánu.

Anketa

Likvidací papeže podle vás
vyhrožoval vtipálek, který to nemyslel vážně
86,6 %
vyhrožoval terorista, který se ale nakonec zalekl přísných bezpečnostních opatření
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Reklama

Související články

Papeži prý vyhrožují na Slovensku zabitím

V průběhu nadcházející návštěvy na Slovensku může být Jan Pavel II. ohrožen atentátníkem, který minulý týden telefonicky vyhrožoval jeho zabitím. Přiznal...

Výběr článků

Načítám