Hlavní obsah

Gruzie podepsala návrh o příměří, Rusko ho odmítlo

– NEW YORK/MOSKVA • Aktualizováno
Novinky, rei, Interfax

Gruzínský prezident Michail Saakašvili podepsal deklaraci o příměří v Jižní Osetii, uvedla CNN. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a jeho finský protějšek Alexander Stubb pak vzali dokument k posouzení do Moskvy. Rusko podle agentury Reuters návrh odmítlo. Návrh nedostalo oficiálně.

Článek

Kouchner po jednání se Saakašvilim uvedl, že gruzínský prezident přijal plán EU na usmíření. EU chce oběma stranám nabídnout tříbodový plán, který zahrnuje respektování územní celistvosti Gruzie, okamžité zastavení nepřátelství mezi oběma stranami a obnovení situace před vypuknutím konfliktu v Jižní Osetii.

Rusko návrh zatím nepřijalo. "Pokud nebudeme mít oficiální dokumenty z gruzínské strany, na jejichž základě by bylo možné dát rozkaz z obou stran ukončit palbu, ... tak to nemůžeme udělat,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Ruské federace Anatolij Nogovicyn.

"Podle informací od (ruských) mírových sil v Jižní Osetii, Gruzie stále využívá vojenské jednotky, a proto se nebudeme tímto dokumentem zabývat," vysvětlil odmítnutí gruzínské nabídky mluvčí Kremlu.

Dodal, že zatím má informaci o zájmu gruzínské strany přerušit boj pouze z masmédií. Ty nemíní brát vážně, protože "Gruzie také prostřednictvím médií ubezpečovala ruskou stranu, že neplánuje vtrhnout do Jižní Osetie“. Generál současně zdůraznil, že se nebrání jednání.

Rusko by ale mělo dostat do rukou oficiální dokumenty brzy. Do Mosky se chystá francouszký ministr zahraniční Bernard Kouchner, který jednal o příměří s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvillim. Rusko však uvedlo, že se návštěva možná odkládá.

Boje pokračují

V pondělí pokračovaly ruské nálety na Gruzii, mimo jiné byly zasaženy dva vojenské objekty v metropoli Tbilisi. Gruzínci zase znovu ostřelovali Cchinvali. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v průběhu pondělí avizoval, že boje se chýlí ke konci.

Střety v gruzínské separatistické provincii Jižní Osetie propukly v pátek a záhy se do konfliktu mezi povstalci a gruzínskou armádou vmísilo i Rusko. Gruzínská armáda oblehla hlavní provinční město Cchinvali a z místa se stáhla na předchozí pozice v neděli. Ve Cchinvali zemřelo podle obou stran několik stovek civilistů. Oba tábory svalují vinu na druhého.

:. Rusové otevírají druhou frontu v Abcházii

Zatímco se boje v Jižní Osetii relativně zklidnily, vyostřila se situace v neděli v Abcházii, dalším separatistickém proruském regionu. Abcházie vyhlásila mobilizaci záloh a v pěti okresech na deset dní také válečný stav.Americký velvylanec v OSN v Radě bezpečnosti Zalmay Khalilzad obvinil Rusko ze snahy násilně svrhnout prozápadní gruzínskou vládu. Ruský premiér Vladimir Putin zase kritizoval USA za letecký převoz gruzínských vojáků v Iráku zpět do vlasti.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám