Hlavní obsah

Rusové evakuují polární stanici z rychle mizící kry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Rychlé tání ledové kry v Severním ledovém oceánu, na níž pracuje ruská polární expedice, si vynutilo předčasně ukončení práce a likvidaci vědecké stanice Severní pól 35. K nebezpečně se ztenčující kře byl vyslán atomový ledoborec Arktika a loď Michail Somov, které vyzvednou dvacet polárníků a vybavení vědecké stanice, píše agentura ITAR-TASS.

Foto: Profimedia.cz

Plocha kry se několikanásobně zmenšila. Ilustrační foto

Článek

Rusové zřídili výzkumnou stanici Severní pól 35 na plovoucí kře loni v září, kdy měla na délku bezpečných pět a na šířku tři kilometry. Kra se ale pohybovala k jihu a ubývala na velikosti. Dnes se dočasných domov dvaceti ruských polárníků scvrknul na plochu 300 krát 600 metrů. Kře, která zatím urazila přes dva a půl tisíce kilometrů, hrozí úplný rozpad, protože směřuje do oblasti, kde jsou relativně teplé vody.

Likvidace stanice, která se skládá z 28 domků a meteorologického vybavení, bude trvat podle polárníků tři dny. Je třeba naložit 220 tun nákladu. Potom lodě odvezou polárníky i stanici do ruského arktického přístavu Murmansk.

Úkolem vědecké expedice, která měla trvat až do září, bylo měřit ovzduší, vodu, led i ozón v atmosféře, hlavně v souvislosti s globálním oteplováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám