Hlavní obsah

Klause čeká za oceánem další přednáška o klimatu

Právo, lh, ber, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus pobývá až do úterka v New Yorku na mezinárodní konferenci o klimatických změnách. Klausovu účast na konferenci hradí organizátor, kterým je Heartland Institute (HI). Podle organizace Greenpeace se této konference seriózní vědci neúčastní.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Právě HI loni financoval i Klausovu reklamní kampaň v amerických novinách proti Alu Goreovi, kde v inzerátu byla otázka, zda je ohroženo klima, nebo svoboda.

„Tehdy i nyní přitom Václav Klaus vystupoval jako prezident ČR, a pomáhá tak vytvářet falešný dojem, že oficiální postoj ČR je klimaskeptický,“ uvedl pro Právo Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace.

Tvrdí, že HI byla dlouhodobě sponzorovaná například největší světovou ropnou společnosti Exxon Mobile. „Konkrétně v roce 2006 obdržel HI od EM částku 115 tisíc USD (2 milióny Kč),“ řekl Rovenský.

Změně klimatu by se měly věnovat i společenské vědy

Prezident vystoupil před konferencí v pořadu televize CNN, kde řekl, že debata o globální změně podnebí by neměla vycházet jen z odborných vědních oborů, jako je klimatologie. "Je to více záležitost společenských věd, protože je to problém společnosti," řekl Klaus. "Je mi velmi líto, že společenští vědci jsou v této diskusi zticha, že se neúčastní konferencí ani na jedné straně," dodal.

Hájek: bude to věcná neideologická debata

Klaus má v úterý na konferenci pronést projev „Od klimatického alarmismu ke klimatickému realismu“. Mluvčí Hradu Petr Hájek nechtěl tvrzení Greenpeace nijak komentovat. 

„Prezident se dlouhodobě problematikou zabývá. Debata, která v USA nyní k tomu probíhá, je zásadně odlišná od té debaty u nás. Není to debata ideologická, je to debata věcná,“ řekl Hájek Právu.

„Jako vždy, když prezident jede na konferenci, na kterou je pozván osobně, tak si ji buď hradí sám, nebo ji hradí ten, kdo ho zve. Tak i tady v tomto případě náklady hradí organizátor této prestižní konference.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám