Hlavní obsah

Inzeráty s Klausem v USA odmítají globální oteplování

NEW YORK

Fotografie a výroky prezidenta Václava Klause se staly v úterý součástí americké mediální kampaně zaměřené proti stoupencům boje s globálním oteplováním, jejichž symbolem je bývalý viceprezident Albert Gore. Kampaň organizuje americký konzervativní ústav Heartland Institute.

Článek

"Svoboda, nikoli podnebí, je v ohrožení," stojí v záhlaví inzerátu v úterním vydání deníku Washington Times. Fotografie Klause a Gorea jsou na něm pod titulkem "Globální oteplování není krizí".

Inzerát informuje, že Klaus "postaví do správného světla mýty o globálním oteplování" v projevu na konferenci pořádané 24. září v New Yorku generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.

Konference bude patřit k největším setkáním státníků na ekologické téma. Vedle Klause na ní své pětiminutové příspěvky přednese více než 40 hlav států a desítky premiérů a dalších členů vlád.

"Malé změny klimatu nevyžadují dalekosáhlá restriktivní opatření," uvádí text inzerátu s odkazem na Klause. Upozorňuje také, že český prezident je autorem knihy Modrá, nikoli zelená planeta, a že Gore vydal knihu Nepříjemná pravda. V ní na rozdíl od Klause vyzývá k rychlým krokům ke zpomalení klimatických změn.

Bursík: Klaus může ohrozit členství ČR v Radě OSN

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) poslal Klausovi koncem srpna dopis, v němž mu radí, aby zaujal stanovisko Evropské unie české vlády. 

Prezident na Bursíkův dopis reagoval slovy, že plány na centrální řízení vývoje klimatu na planetě nepovažuje za realistické.

Podle Bursíka může Klaus ohrozit šance ČR stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v roce 2008 až 2009. Tím, že bude Klaus na půdě OSN prezentovat své názory na téma klimatické změny, ztratí podle vicepremiéra Česko hlasy ostrovních států, které bojují se stoupajícími hladinami oceánů. "Nemám pochyb, že když takový ostrý projev pronese, nedostaneme hlasy ostrovních států," řekl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám