Hlavní obsah

Princ Harry se vrátil z Afghánistánu domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, kde od poloviny prosince bojoval proti islámským extremistům. Britská armáda se rozhodla odvolat ho ihned poté, co bylo vyzrazeno jeho tamní vojenské nasazení v bojové linii. Přílet Harryho vojenským transportním letounem spolu s dalšími vojáky přenášela BBC.

Článek

Princ sloužil uplynulých deset týdnů v Afghánistánu jako velitel jedné z britských jednotek mezinárodních sil v neklidné jižní provincii Hílmand. Armádě se dlouho dařilo jeho přítomnost v Afghánistánu tajit. Informace se nakonec dostala na veřejnost mimo jiného prostřednictvím jistého amerického internetového serveru.

"Dělal jsem to, co mám rád," prohlásil ještě v Afghánistánu Harry. Nechal se slyšet, že nechce jen sedět na rodovém zámku a že vlastně se mu v Anglii vinou zájmu médií až tak moc nelíbí, takže bylo příjemné změnit místo pobytu.

Třiadvacetiletý Harry působil v hodnosti poručíka se svou jednotkou v oblasti na jihu Afghánistánu, kde probíhají již delší dobu nejtvrdší boje s islámskými extremisty a ozbrojenci Talibanu. Princ velel v rámci pluku Blues and Royals průzkumné četě jedenácti mužů ve čtyřech lehkých tancích Scimitar. Posláním jednotky byl především bojový průzkum za liniemi nepřítele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám