Hlavní obsah

Demokraté se před Nevadou soudili o okrsky

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich zřízení se Clintonové nepodařilo zabránit, což podle jejího týmu nahraje Obamovi. V sobotu se prezidentští uchazeči republikánů a demokratů utkávají v Nevadě. Vztahy mezi Hillary Clintonovou a Barackem Obamou se opět vyhrotily poté, co soud zamítl žalobu proti zřízení zvláštních okrsků pro personál kasin pracující ve směnách, což prý zvýhodní účast Obamových stoupenců.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Hillary Clintonová se možná dostane do potíží, nepodařilo se jí zabránit zřízení zvláštních okrsků.

Článek

Odbory sdružující číšníky, pokojské a poslíčky kasin a hotelů v Las Vegas se 60 tisíci členy totiž oficiálně vyslovily podporu Obamovi. Jemu – stejně jako Hillary – jde v Nevadě o politickou prestiž, jež by mohla v primárkách přivodit kýžený zlom.

 Stejně jako v Illinois se v Nevadě rozhoduje o kandidátech volnější formou otevřených shromáždění, jichž se mohou zúčastnit i aktivisté. Na shromážděních jsou sčítáni přívrženci jednotlivých uchazečů.

O aranžmá devíti zvláštních okrsků rozhodla tamní organizace Demokratické strany už v srpnu. Učitelské odbory to však soudně napadly ze zjevné obavy, že to může znevýhodnit senátorku. To ostatně uvedl i její štáb, i když tvrdil, že jeho argument nemá s žalobou nic společného.

Nervozita se stupňuje

Nervozita se v každém případě stupňuje. Exprezident Bill Clinton ztratil nervy a osopil se na reportéra televize ABC, který se ho na tento spor jen zeptal: obvinil novináře, že způsob, jakým položil otázku, prý svědčí o tom, že podporuje zvýhodnění pracovníků kasin, kteří nemusejí na shromáždění v místě bydliště jako ostatní.

 „Někteří z těch, kdo vytvořili pravidla, očividně nepočítali s tím, že budeme tak silní, a učinili pokus na poslední chvíli je změnit,“ prohlásil spokojený Obama. V průměru celostátních průzkumů vede Clintonová před Obamou o deset procent, což je třetina, respektive polovina náskoku z loňského léta.

Republikáni i v Jižní Karolíně

Napínavý bude sobotní večer i mezi republikány, kteří jsou stále bez jasného favorita. Vedle Nevady vstupují současně i na jih otevřenými primárkami v Jižní Karolíně (demokraté až 26. ledna). Celostátně vede John McCain s téměř 30 procenty před Mikem Huckabeem s 20 procenty.

 Mitt Romney, úterní vítěz z Michiganu a celkově třetí s 15 procenty, kampaň oživil , ale možná jen prodloužil svou agónii. Vyznáním mormon totiž není tradičním kandidátem strany, a navíc od sebe tvrdými útoky vůči rivalům odpudil i jejich stoupence.

McCain musí doufat, že voliči dají přednost osobnosti před postoji k jednotlivým problémům jako v New Hampshire, kde vyhrál. „Tohoto Arizoňana, zdá se, těší nesmyslně si znepřátelit celé skupiny lidí tím, že jim říká přesně to, o čem ví, že nechtějí slyšet,“ napsal časopis National Review s narážkou na Michigan, kde senátor předložil tvrdou realitu globalizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám