Hlavní obsah

Fico žádá demisi ministra zemědělství

– BRATISLAVA
Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Skandál s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách má další oběť a ohrožuje slovenskou vládní koalici. Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek vyzval ministra zemědělství Miroslava Jureňu (Lidová strana-HZDS), aby přijal politickou odpovědnost a dobrovolně se vzdal vládní funkce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér musí řešit pozemkový skandál jednoho ze svých ministrů.

Článek

"Pokud ministr tento krok neučiní, v pátek 23. listopadu podá předseda vlády prezidentovi návrh na jeho odvolání," uvádí se v prohlášení, které Novinkám poskytla premiérova mluvčí Silvia Glendová.

"Předseda vlády si je vědom důsledků, které jeho žádost a navrhovaný postup mohou mít na činnost a existenci současné vládní koalice, ale musí reagovat na nečinnost a neschopnost LS-HZDS přijmout k tomuto pozemkovému skandálu zásadní postoj a vyvodit z něho personální odpovědnost," dodala Glendová.

Svůj postoj Fico potvrdil na čtvrteční tiskové konferenci po setkání s premiérem Bosny a Hercegoviny. "Setkal jsem se panem Jureňou a požádal jsem ho, aby se dobrovolně vzdal funkce ministra zemědělství. Pokud tak učiní, budu to považovat za projev vysoké politické kultury. Pokud se ministr Jureňa rozhodne setrvat ve své funkci, v pátek v deset hodin podám prezidentovi republiky návrh na jeho odvolání. Jiné alternativy pro mně neexistují ," uvedl Fico.

Hrozí konec vládní koalice

O svém postupu Fico informoval předsedu Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara. "Pro mně je transparentnost a čistota této vládní koalice a této vlády důležitější, než setrvání této vlády. Na co mám čekat, jaké mám jiné možnosti, pokud chci být jiný, než pánové, kteří tu vládli posledních osm let? Já upřednostňuji definitivní vyřešení tohoto skandálu za každou cenu," zdůraznil Fico.

Vedení Slovenského pozemkového fondu vrátilo restituentům z jižního Slovenska státní pozemky v hodnotě 1,5 miliardy korun ve Vysokých Tatrách. Restituenti pozemky obratem prodali firmě blízké Lidové straně HZDS Vladimíra Mečiara za 13 miliónů.

Premiér Fico označil tento postup za skandální. Zástupce HZDS Branislav Bríza ve fondu vzápětí rezignoval na svou funkci náměstka ředitele. Fico však chce dosáhnout také odchodu ministra zemědělství.

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota věří, že koalice vydrží.

Rovněž podle politologů rozpad koalice nehrozí. "Předčasné volby by nebyly pro žádnou z vládních stran prospěšné," domnívá se politolog Peter Horváth. Rozpad koalice by znemožnil schválení státního rozpočet pro příští rok a tím i plánované přijetí eura v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám