Hlavní obsah

Rusové mají první stopu ke strůjci atentátu na nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOZDOK

Ruská policie zadržela dvě osoby, které podezírá ze spojitosti se sebevražedným atentátem na ruskou vojenskou nemocnici v severoosetském Mozdoku. Podle agentury Interfax to sdělil zástupce generálního prokurátora Sergej Fridinskij.

Článek

Podezřelí měli nedávno prodat nákladní automobil Kamaz, se kterým atentátník v pátek zaútočil. Vozidlo však v minulých týdnech změnilo majitele hned několikrát.

Úřady doufají, že zadržení poskytnou další informace, které by vedly ke zjištění strůjců útoku. Vyšetřovatelé se podle prokurátora zaměřují na Čečensko a Severní Osetii. Interfax cituje také nejmenované zdroje, podle kterých ruské úřady podezírají pověstného čečenského velitele Šamila Basajeva.

Agentura ITAR-TASS napsala, že sebevražedný atentát v Mozdoku přiměl armádní velení vydat rozkaz ke čtyřiadvacetihodinovému střežení nemocnic, energetických a ropných objektů a velkých budov v celém Čečensku.

Záchranáři vyprostili 50 těl

Počet obětí útoku na nemocnici v Mozdoku vzrostl na padesátku. Záchranáři již nevidí naději, že najdou ještě někoho živého, proto se začali soustředit na odstraňování trosek, které zbyly ze čtyřpatrové budovy.O novém počtu obětí informoval podle CNN mluvčí regionálního ministerstva pro mimořádné situace Jurij Mirošničenko. Bilance mrtvých však ještě nemusí být konečná. Při atentátu bylo zraněno přes 80 lidí. Podle Mirošničenka zůstává 64 z nich hospitalizováno.

Podle dnešního sdělení ministerstva pro mimořádné situace je mezi mrtvými 22 vojáků. Dřívější informace se zmiňovaly o tom, že o život přišlo rovněž 12 místních obyvatel a osm členů zdravotnického personálu.

Přestože se k atentátu zatím nikdo nepřihlásil, ruské úřady jsou přesvědčeny, že za teroristickou akcí stojí Čečenci. Právě v mozdocké nemocnici se totiž léčili ruští vojáci, zranění při bojích v Čečensku.

Tuna výbušnin

Páteční atentát v objektu nemocnice, jež byla pod zvýšeným dohledem, spáchal řidič nákladního auta Kamaz. Ten s nákladem jedné tuny výbušnin prorazil bránu areálu, projel přes stany postavené kolem hlavní budovy a zarazil se až v recepci nemocnice, kde explodoval. Výbuch zanechal kráter o průměru osm metrů a hloubce tři metry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám