Hlavní obsah

V troskách ruské nemocnice dosud nalezeno 42 těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Stovky záchranářů dosud vyprostily 42 mrtvých z trosek ruské vojenské nemocnice v severoosetském Mozdoku. Mezi oběťmi pátečního sebevražedného útoku je také 79 zraněných, z nich většina jsou vojáci, kteří se v nemocnici zotavovali ze zranění, jež utrpěli v Čečensku.

Foto: Jiří Šafránek

Jiřičky se shromažďují před odletem.

Článek

Ruský ministr obrany Igor Ivanov, který přijel do Mozdoku, řekl před televizními kamerami, že vyšetřování se zaměřuje jak na organizátory atentátu, tak i na nedostatky v zajišťování bezpečnosti. Již předtím oznámil, že odvolal velitele posádky.

Podle Ivanova bylo zjištěno, že stejná výbušnina, která byla použita v pátek v Mozdoku, zabíjela v minulých měsících ve Volgodonsku a v Moskvě.

Prezident Putin nařídil vyšetření případu a zaslal pozůstalým obětí soustrast.

Atentátník vjel do nemocnice náklaďákem

Páteční atentát v objektu nemocnice, jež byla pod zvýšeným dohledem, spáchal řidič nákladního auta Kamaz. Ten s nákladem jedné tuny výbušnin prorazil bránu areálu, projel přes stany postavené kolem hlavní budovy a zarazil se až v recepci nemocnice, kde explodoval. Výbuch zanechal kráter o průměru osm metrů a hloubce tři metry.  

Požár se podařilo během dvou hodin zlikvidovat. Na místo přijeli záchranáři s těžkou technikou a cvičenými psy. Moskva vyslala na místo letoun s odborníky a lékařským vybavením.

K atentátu, který je dalším v řadě sebevražedných akcí, při nichž bylo od května v Čečensku, jeho okolí a v Moskvě zabito více než sto lidí, se nikdo nepřihlásil.

Mluvčí ruské armády na Kavkazu agentuře ITAR-TASS řekl, že se jedná o teroristický útok, za nímž zřejmě stojí čečenští separatisté.

Čečenský prezident útok odsoudil

Čečenský povstalecký prezident Aslan Maschadov však již včera řekl, že "nenese odpovědnost za teroristické akty a odsuzuje je".

"Jen vyšetřování může ukázat, kdo spáchal tento teroristický čin a zda skutečně existuje čečenská stopa," řekl jeho mluvčí Salambek Maigov.  "K atentátu došlo v Rusku. Nevím, proč se hledá hned čečenská stopa," dodal.

Čečenský poslanec ruské státní Dumy Aslambek Aslachonov v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy vyslovil názor, že "cílem atentátu nebylo nic jiného, než zabránit mírovému urovnání konfliktu v Čečensku". Poznamenal, že příčiny atentátu mohou být různé. "Ruskými vojenskými operacemi v Čečensku byly postiženy téměř všechny čečenské rodiny. Válka změnila lidi. Tisíce žen ztratily své nejbližší, a proto mohou být schopny všeho," míní Aslachonov.

Jedna z největších ruských základen

V Mozdoku je jedna z největších základen ruské federální armády na severním Kavkazu. Severní Osetie sousedí s Čečenskem, kde separatistické síly již léta vedou ozbrojený boj proti ruským federálním jednotkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám