Hlavní obsah

Notoricky prchající vězeň unikl i z "belgického Alcatrazu"

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Z vězení v belgickém Ittre v neděli večer uprchl násilník notoricky známý svými pokusy o útěk. Z "belgického Alcatrazu" se mu podařilo utéct i přes havárii helikoptéry, v níž se pro něj dostavil jeho komplic. Při jeho pátém útěku bylo bezvýsledné i nasazení pátracích psů.

Článek

Nordina Benallala letos přesunula správa do věznice asi 40 kilometrů na jih od metropole Bruselu poté, co obdržela informace o přípravách na jeho osvobození. Jeho nedělní únik si úřady za rámeček nedají.

"Věděli jsme, že dvůr je slabým místem. Na druhou stranu jsme si ale byli jisti, že se z něj žádný z vězňů nedostane například tím, že se ukryje v odpadkovém kontejneru," řekl jeden ze strážců belgickému listu La Capitale.

V neděli vpodvečer se nad hlavami vězňů cvičících na dvoře věznice objevila helikoptéra, kterou Benallalovi komplicové unesli v jedné továrně. Do kokpitu naskočil Benallal a úporně se snažil bránit dveře před dalšími vězni, kteří se chtěli k útěku přidat. Několik jich zůstalo na vrtulníku viset. Pilot se snažil marně dostat stroj do vzduchu, helikoptéra krátce vzlétla a pak se zřítila do dvora.

Bernard Benallal. Foto: Profimedia

Nastálé paniky, jíž napomohl i výbuch motoru stroje, využil Benallal s komplicem k odzbrojení jednoho ze strážců. Pod podmínkou zabití rukojmího se mu pak podařilo jako vůbec prvnímu z věznice utéct v připraveném autě.

To bylo nalezeno jen o pár kilometrů dál. Pátrací psi Benallalovu stopu ztratili i přesto, že v autě byly nalazeny stopy jeho krve.

Věčně na útěku

Devětadvacetiletý Benallal si odpykával trest 55 let vězení za spáchání nejméně 95 trestných činů, mezi nimi za střelbu na policisty, loupežná přepadení a předchozí útěky z vězení.

Poprvé úřadům utekl v červnu 2000 během výkonu pětiletého trestu odnětí svobody. Policie ho chytila, ale už v říjnu téhož roku byl Benallal znovu na útěku. Nejprve fingoval zranění nohy a pak s pomocí přidělené berly během převozu přemohl dozorce. Na svobodě byl tři měsíce.

K následujícímu úniku mu v lednu 2001 pomohl jeho bratr, který si s ním vyměnil šaty a místo. Tentokrát Benallala zadrželi za tři týdny - při hře kulečníku. Čtvrtý útěk provedl zločinec za pomocí lana připraveného komplicem u zdi věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám