Hlavní obsah

Merkelová kritizuje plány bojkotovat Mugabeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON

Kritici zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho z řad Evropské unie by s ním měli otevřeně hovořit. Řekla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová, která tak reagovala na hrozbu Londýna a Prahy, že budou bojkotovat plánovaný summit EU-Afrika vysláním delegace na nižší úrovni v případě přítomnosti Mugabeho.

Článek

Všichni nejvyšší představitelé zemí EU si přejí prosincový summit s africkými partnery v prosinci v Lisabonu, ale jsou rozděleni v tom, jak přistupovat k Mugabemu. Toho Západ viní ze zdevastování vlastní země a týrání jejího obyvatelstva.

V Zimbabwe, kde Mugabe vládne tvrdou rukou už sedmadvacet let, jsou likvidováni prezidentovi političtí odpůrci a lidé trpí hlady.

Diktátor není rovnocenný partner

Lidové noviny ve čtvrtek s odvoláním na vicepremiéra Alexandra Vondru uvedly, že Česko jako druhý členský stát EU připustilo, že by mohlo bojkotovat schůzku EU-Afrika, pokud se jí Mugabe zúčastní. "Jak Londýn, tak Praha tím chtějí protestovat proti pasování Mugabeho na rovnocenného partnera demokratickým vůdcům z Evropy a Afriky," napsal český list.

:. Prezident Zimbabwe Robert Mugabe FOTO: ČTK/AP

Podle agentury Reuters zvažují případný bojkot summitu v případě účasti Mugabeho také Finsko, Švédsko a Dánsko.

Merkelová vyzvala všechny členské země k plnohodnotné účasti na summitu. "Kritika na Mugabeho může dopadnout, když zde bude... Myslím si, že bychom měli mít tento summit, že by bylo nezodpovědné, abychom se nezajímali o Afriku, zatímco všichni ostatní se o ni zajímají," odpověděla kancléřka novinářům po summitu EU na otázku ohledně Brownovy hrozby bojkotovat vrcholnou schůzku s Afrikou.

Africké země za Mugabem stojí 

Summit EU-Afrika se podle Reuters neuskutečnil posledních sedm let, protože bývalá koloniální mocnost Británie a další státy EU odmítaly účast, pokud přijede diktátor Mugabe. Portugalské předsednictví EU sdělilo, že chce do konce měsíce pozvat všechny lídry, včetně Mugabeho. V případě jeho nepozvání totiž naopak hrozí bojkotem vrcholné schůzky africké země.

EU je také největším obchodním partnerem Afriky, ale ekonomicky se v posledních letech stále více prosazuje v afrických zemích na úkor Evropanů Čína. Ta se podle Reuters řídí heslem, že Afričané potřebují naléhavěji materiální prosperitu než lidská práva a svobodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám