Hlavní obsah

Zimbabwský prezident vzkázal svým kritikům: Jděte k čertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Předák zimbabwského opozičního Hnutí za demokratickou změnu Morgan Tsvangirai opustil na vozíku nemocnici, kde byl od úterý hospitalizován kvůli vnitřnímu krvácení a podezření na frakturu lebky. Těžká zranění, která údajně utrpěl při policejním výslechu, jej prý ale neodradí od postoje proti autoritářskému prezidentovi Robertu Mugabemu. Ten nejnovější mezinárodní kritiku na svou osobu odbyl slovy: "Běžte k čertu."

Článek

"Týrali mé tělo, nikdy ale nezlomí mou duši. Budu dál bojovat, dokud Zimbabwe nebude svobodné," prohlásil Tsvangirai. Odmítl, že by chtěl hrát roli mučedníka, ale apeloval na západní svět, aby nepřestával vyvíjet nátlak na Mugabeho režim.

Tsvangirai byl hospitalizován spolu s dalšími bezmála 50 opozičními vůdci, kteří byli v neděli zatčeni na protivládním mítinku a při výsleších podrobeni mučení. [celá zpráva] Zřejmou vládní zvůli již odsoudili přední světoví politici i organizace, včetně generálního tajemníka OSN, vysoké komisařky pro lidská práva Louise Arbourové, britského premiéra Tonyho Blaira nebo amerického prezidenta George Bushe.

Prezident Mugabe na kritiku reagoval slovy: "Jestliže kritizují vládu za to, že se snaží zamezit násilí a potrestat pachatele takového násilí, náš názor je takový, že by měli jít k čertu."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám