Hlavní obsah

Výbuchy v Pákistánu zabily až stovku lidí

Novinky, CNN, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Nejméně dvě nálože vybuchly v pákistánském městě Karáči poblíž autokolony, která vezla expremiérku Bénazír Bhuttovou z letiště po jejím návratu z exilu. Agentura AP s odvoláním na nemocniční zdroje tvrdí, že počet mrtvých se vyšplhal na 108. Bhuttová vyvázla bez zranění.

Článek

Bhuttová z vozu zdravila desetitisíce přihlížejících, když jen několik metrů před jejím automobilem explodovala bomba, která byla podle svědků umístěna v automobilu se třemi pasažéry.

Nejprve nastal menší výbuch, poté rozsáhlá exploze několik metrů od čela vozu, který vezl expremiérku. Výbuch roztříštil jeho okna.

Exploze roztrhala několik osob a způsobila paniku, při které byli zraněni další lidé. Mezi zraněnými jsou i představitelé expremiérčiny Pákistánské lidové strany (PPP), kteří byli společně s Bhuttovou v jejím voze.

Na místě utoku ležela podle agentury AP těla bez života, další lidé byli zranění. Uprostřed cesty byly plameny, několik motocyklů bylo výbuchy převráceno. Hořela nejméně dvě auta. Stovky lidí z místa útoku utekly.

Podle pákistánské policie nebyla Bhuttová zraněna, to potvrdily podle CNN i osoby, které vedle ní při útoku byly. Expremiérka je prý již v bezpečí.

Zřejmě sebevražedný útok

Podle CNN policie našla tělo údajného sebevražedného atentátníka. Celý průvod byl podle televize nedostatečně chráněn policií. Reportér CNN upozornil, že se bez problémů dostal až na dosah vozu expremiérky.

O nebezpečí atentátu při návratu Bhuttové, která je považována za blízkou USA, se široce spekulovalo. Útokem hrozila různá extremistická seskupení včetně hnutí Tálibán.

"Jsem si vědomá toho, že má bezpečnost bude ohrožena, diskutovala jsem o tom i s prezidentem Mušarafem," uvedla Bhuttová ještě před odjezdem do Pákistánu.

Bhuttová se vrátila po osmi letech

Bhuttová se ve čtvrtek dopoledne vrátila po osmiletém exilu do vlasti. Na letišti v Karáčí ji vítalo 200 000 příznivců. Chce se zapojit do kampaně před lednovými parlamentními volbami.

Prezident Parvíz Mušaraf ji žádal, aby svůj návrat odložila, než Nejvyšší soud rozhodne, zda jeho znovuzvolení bylo legitimní. Soud začal zasedat ve středu a rozhodnutí zatím nevynesl. Opozice Mušarafovo znovuzvolení, ke kterému došlo začátkem října, kritizuje, protože v té době ještě stál v čele armády a to mu podle ústavy neumožnilo kandidovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám