Hlavní obsah

Izraelci ocenili, že Svoboda ignoroval palestinské vedení

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v neděli vyslechl z úst hned několika izraelských činitelů pochvalu za to, že při své cestě do židovského státu vynechal návštěvu palestinských území.

Článek

"Jsem velmi potěšen, že ministr Svoboda oddělil své schůzky, protože je velmi důležité vyjádřit, že Arafat je překážkou v míru, že se pokoušel mařit úsilí premiéra Abú Mázina," řekl na nedělní tiskové konferenci šéf izraelské diplomacie Silvan Šalom.

Podobně se již  ráno vyjádřil vlivný izraelský ministr průmyslu Ehud Olmert a po něm také  premiér Ariel Šaron, který se Svobodou hovořil 50 minut těsně před odletem na klíčovou návštěvu Británie.

Izraelci chtějí izolovat Arafata

Izraelští činitelé v posledních měsících striktně odmítají přijímat zahraniční politiky, kteří zároveň přijeli za palestinským vůdcem Jásirem Arafatem. Podle diplomatických zdrojů Práva je právě tento tlak židovského státu jedním z důvodů Svobodovy iniciativy oddělovat návštěvy obou území - sám Svoboda se podle odpovědi Právu s Arafatem setkat chystá, ale až při jeho srpnové cestě do Jordánska a Egypta.

"Kdyby chtěl jet k Palestincům nyní, palestinskou stranu by možná podráždilo, že neusiluje o setkání s Arafatem," řekl k tomu Právu pracovník ministerstva zahraničí. "On by za ním ale jít nemohl, protože by ho okamžitě začali bojkotovat Izraelci. Právě tento izraelský tlak Palestincům vadí ze všeho nejvíce - i když světových politiků, kteří jednali pouze s Abú Mázinem (premiérem Mahmúdem Abbásem) a nikoli s Arafatem, přibývá."

V podnělí přijede do Izraele parlamentní delegace

Kontroverznost české blízkovýchodní politiky bezděky dokresluje fakt, že právě dnes míří do regionu delegace Poslanecké sněmovny vedená jejím předsedou Lubomírem Zaorálkem - a i ta se bude čtyři dny pohybovat pouze v Izraeli. "Kdo v tom chce vidět problém, uvidí ho," řekl k tomu Právu Svoboda. "Pana Zaorálka ale pozval izraelský parlament a ten si pochopitelně neověřoval, jaké plány má naše ministerstvo zahraničí."

Podle zdrojů Práva přitom v parlamentní delegaci panoval názor, že by bylo vhodné na palestinské území jet rovněž - zastával jej údajně především Zaorálek. Nakonec prý ale po konzultacích s Černínským palácem bylo od této myšlenky upuštěno.

Noví členové EU jsou pro Izrael

Izraelská média považují východoevropské země za "zdravě proizraelské" a stavějí to do kontrastu se západní Evropou, která vyvíjí řadu propalestinských a proarabských aktivit. Na dotaz, zda se s připojením nových zemí do EU změní orientace Unie, Svoboda řekl: "Možná to bude chvíli trvat, ale je to pro nás důležité, neboť terorismus je naprosto nepřijatelný."

Šalom vzápětí ocenil "vyváženější přístup České republiky k izraelsko-palestinskému konfliktu, než má řada evropských politiků" a vyjádřil naději, že Svoboda sehraje "klíčovou roli" v dalším posouvání evropského stanoviska.

Nabídka letadel i zastání v UEFA

Jak Svoboda řekl českým novinářům, při jednání se Šaronem nabídl židovskému státu i vojenskou techniku. "Připomněl jsem, že ČR je připravena Izraeli dodat cvičná letadla L-159 pro trénink jeho letců. Probírali jsme i dodávky automobilů Tatra pro izraelskou armádu, což by byl spolčený projekt Spojených států, Izraele a České republiky."

Svoboda také uvedl, že z oběda s ministrem Šalomem vzešla jeho snaha zvrátit rozhodnutí Evropské fotbalové federace UEFA, která v obavách z teroru odmítá organizovat zápasy v židovském státě. "Ministr při obědě zmínil, že UEFA z bezpečnostních důvodů rozhodla, že se nebudou hrát fotbalové zápasy v Izraeli," vysvětlil to Svoboda, s tím, že jej Šalom požádal o okamžitou podporu. "Řekl jsem mu, že o tom nejednala naše vláda, ale že může jít o dopis můj, a že jej hned napíšeme. Ministr Šalom se právě chystá navštívit UEFA takže by bylo dobré, pokud bude mít v ruce také dopis z České republiky," domnívá se Svoboda. "Považuji to za politicky velmi důležité, protože teroristé jsou schopni zabíjet kdekoliv a proto nevidím žádný důvod, proč by měl být Izrael vyloučen z možnosti organizování fotbalových zápasů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám