Hlavní obsah

Japonec přiznal pokusy na lidech za druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Akira Makino (84), bývalý zdravotník jednotky číslo 33 námořnictva japonské císařské armády, přiznal, že za druhé světové války na Filipínách pitvali zaživa civilisty, přibližně třicet zajatců, včetně žen a dětí.

Článek

"Experimenty na živých vězních začaly v prosinci 1944 krátce po mém převelení na leteckou základnu Zamboanga na filipínském ostrově Mindanao. Dostal jsem rozkaz dovést dva místní muže zajaté jako americké špióny do školy, která sloužila jak nemocnice. Museli se svléknout a pak je přivázali na operační stůl," řekl tiskové agentuře Kjódo v prvním přímém přiznání o japonských pokusech na lidech.

Makino dostal od nadřízeného rozkaz, aby jim zakryl tváře látkou napuštěnou éterem a pak do nich řezal nožem. "Myslel jsem si: to je strašné, co dělám těm nevinným lidem, i když to byl rozkaz," vzpomínal si Makino.

Pokusy zahrnovaly amputace rukou a nohou, sešívání cév a pitvy břicha a pokračovaly až do února 1945, přičemž o měsíc později se na ostrově vylodili Američané. "Zemřelo při nich asi třicet Filipínců," dodal Makino. Po experimentech Japonci oběti uškrtili šňůrou a zahrabali. "Postavili by mě ke zdi a zastřelili, kdybych neposlechl rozkaz," uzavřel exzdravotník.

Pokusy na lidech podle tvrzení očitých svědků prováděla v severní Číně bakteriologická vojenská jednotka 731, která zavinila smrt asi deseti tisíc čínských a spojeneckých válečných zajatců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám