Hlavní obsah

Bush jednal s Putinem na moskevském letišti i o Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Americký prezident George Bush přistál odpoledne na moskevském letišti Vnukovo-2, kde se setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Asi hodinu a půl trvající schůzka se mimo jiné dotkla přístupu Ruska ke Světové obchodní organizaci (WTO) i sporného íránského jaderného programu, uvedl mluvčí Kremlu Alexej Gromov.

Článek

"Prezidenti také potvrdili připravenost podepsat v Hanoji dvoustranné protokoly o vstupu Ruska do WTO," řekl novinářům mluvčí. Ruská média si všimla, že možnosti pohovořit s americkou delegací využil i šéf ruské bezpečnostní rady Igor Ivanov, který diskutoval s poradcem amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Stephenem Hadleyem.

Gromov dodal, že se diskutovalo i o situaci na blízkém Východě. Kreml označil přistání amerického Air Force One v Moskvě jako "technickou zastávku s politickým podtextem".

Bush, který s manželkou Laurou poobědval s Putinem a jeho ženou Ljudmilou, neprošel ani pasovou kontrolou. Oficiálně se tak setkání konalo na "neutrální půdě", poznamenaly ruské agentury. 

Putinovi po jídle vyprovodili americký prezidentský pár k letadlu, kde se s nimi podle agentury ITAR-TASS "vřele rozloučili".

Bush je na cestě do několika zemí východní Asie. O víkendu se s Putinem opět uvidí ve vietnamské Hanoji na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Právě tam by oba státníci měli oznámit ukončení společných dlouhých a složitých jednání o vstupu Ruska do WTO.

Pozorovatelé předpokládají, že cenou za ukončení diskusí s USA by mohlo být přiblížení ruských pozic americkým v takových otázkách jako sporné jaderné programy Íránu či Severní Koreje. Bush se prý také snaží o "rozmrazení" nynějších ne zrovna vřelých vztahů mezi USA a Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám