Hlavní obsah

Republikánská Arizona nabídne těsný souboj

Právo, drk
Phoenix

Arizona je typickou republikánskou tvrzí – za téměř sedmdesát let tu v prezidentské volbě vyhrál pouze jediný demokrat. Před čtyřmi lety zvítězil o čtyři procenta Donald Trump. Letos ale průzkumy předpovídají překvapivé vítězství jeho protikandidátovi Joeu Bidenovi. Na vině je podle expertů koronavirus a stav ekonomiky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden při mítinku v Arizoně

Článek

V americkém volebním systému potřebuje kandidát pro vítězství ve volbách 270 volitelů. Arizona disponuje jedenácti a Trumpův štáb s jejich ziskem počítá. Vždyť v posledních sedmnácti volbách tu demokrat zvítězil jen jednou (Bill Clinton v roce 1996). Současný prezident si prohru nechce připustit, stát na jihozápadě navštívil v průběhu svého funkčního období pětkrát. Ve čtvrtek do hlavního města Phoenixu dorazil také Biden a viceprezident země Mike Pence.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Trump si nemůže dovolit Arizonu ztratit. Z průzkumu vyplývá, že voliče ve „státě  Velkého kaňonu” nejvíce trápí koronavirus a stav ekonomiky. „Covid není Trumpovou silnou stránkou a doufal, že se z něj nestane moc velké předvolební téma,“ vysvětluje politoložka Samara Klarová z Univerzity v Arizoně. Málokdo přitom poslední měsíce mluví o něčem jiném než o koronaviru.

Obyvatelé Arizony ale nejsou podle expertů nadšeni tím, jak na pandemii prezident zareagoval. Velká část z nich kvůli koronaviru ztratila práci. Stav ekonomiky byla přitom jedna z věcí, za kterou Trumpa voliči nejvíce chválili. To byl také příklad osmašedesátileté republikánky Anny Whitmireové z Phoenixu. Zatímco prezident novou nemoc bagatelizoval, Whitmireová se nakazila. Neměla lehký průběh, musela být sama doma a dlouho neviděla rodinu.

Prezidentovo chování v průběhu pandemie ji naštvalo. „Pokud se jeho rty hýbají, znamená to, že lže. Klame, lže a svádí vás na cestu, která se mu zrovna hodí,“ říká. V minulých volbách ho i přes výhrady volila, letos už tak neučiní. Není si zatím jistá, komu lístek v listopadu hodí.

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Zahraniční

Latinskoamerická menšina

Velkým faktorem v Arizoně bude početná latinskoamerická menšina. Ta utváří čtvrtinu až třetinu celkového počtu oprávněných voličů. Podle politoložky Klarové jim záleží především na možnosti získat americké občanství. „Lidé tu hodně podporují myšlenku, že imigranti pomáhají arizonské kultuře,“ vysvětluje.

Spadla, nebo nespadla? Trumpovu nezničitelnou zeď prý pobořila bouře Hanna

Amerika

Trumpova tvrdá imigrační politika tudíž mezi lidmi s latinskoamerickým původem příliš nerezonuje. Zeď mezi Mexikem a Spojenými státy, kterou Trump sliboval v minulé předvolební kampani, zdejší obyvatele v názoru značně rozděluje.

Datum volby příštího prezidenta Spojených států připadá na 3. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám