Hlavní obsah

Spadla, nebo nespadla? Trumpovu nezničitelnou zeď prý pobořila bouře Hanna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Tropická bouře Hanna za sebou zanechala v americkém Texasu spoušť. Vyvrátila sloupy elektrického vedení, zaplavila ulice a převrátila nákladní vozy. Měla také poničit část hraniční zdi oddělující Spojené státy od Mexika. Údajně nezničitelnou Trumpovu zeď měl vichr vyvrátit, jako by to byla stavebnice, ukazuje video natočené v neděli Jadith Valdezovou a zveřejněné v deníku Daily Mail. Není ovšem jasné, kdy a kde video vzniklo. Úřady popírají, že by šlo o zeď v Texasu.

Foto: Reuters

Donald Trump při prohlídce návrhů zdí.

Článek

Na záběrech jsou zachyceni stavební dělníci, jak pozorují poryvy vichru, který vyvrací ocelovou konstrukci hraničního plotu. Záznam se okamžitě začal šířit po sociálních sítích a stal se námětem vtipů vzhledem ke slovům, jež pronesl největší zastánce zdi americký prezident Donald Trump.

Před pár týdny prohlásil, že hraniční zeď je „nejsilnější a nejrozsáhlejší pohraniční stavba na světě“. Za její výstavbu se už utratilo přes 11 miliard dolarů (přes 248 miliard korun), což je zhruba polovina částky nutné k jejímu dokončení. Podle odhadů by měla celková výstavba vyjít na 21,6 miliardy dolarů.

Mnozí však záběry zpochybňují a připomínají, že není jasné, kdy a kde byl záznam pořízen. Mexický zpravodajský kanál Debate tvrdí, že video bylo natočeno v části zdi oddělující Texas od Ciudad Camargo ve státě Tamaulipas.

Reportér Washington Post Nick Miroff však tuto zprávu v tweetu odmítl s tím, že členové Celní správy a pohraniční stráže tvrdí, že se v údolí Rio Grande nic takového nestalo. „Není jasné, kde to bylo natočeno, ale na základě pouštního terénu, denního záznamu a stylu patníků, myslím, že se jedná o obrázky monzunu na západě, zřejmě v Arizoně,“ napsal Miroff. Hurikán navíc udeřil v noci a inkriminovaný záznam je ze dne.

Tropická bouře Hanna měla do soboty sílu hurikánu, ale když dosáhla ostrova Padre Island, zeslábla na tropickou bouři. Pevniny se znovu dotkla v okrese Kenedy. Prohnala se pak částí jižního Texasu.

Živel doprovázel silný vítr, který převrátil tři osmnáctikolová nákladní auta. Musel se zavřít více než tříkilometrový úsek silnice poblíž mexické hranice. V Port Mansfieldu, který leží jižně od bariérového Port Islandu, vichr zničil pole cukrové třtiny a vyvrátil stromy.

V jednu chvíli bylo bez proudu na 280 tisíc domácností, do nedělního večera pak už jenom 98 tisíc. Na jihu Texasu napršelo až 30 centimetrů vody, mnohé silnice zůstaly pod vodou a zvedly se hladiny potoků a řek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám