Hlavní obsah

Pensylvánské voličky opouští Trumpa. Zklamal je

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrisburg

Americký prezident Donald Trump ztrácí v jednom z nejdůležitějších států, Pensylvánii, asi sedm procentních bodů na svého protikandidáta Joea Bidena. Trump v tomto státě přitom před čtyřmi lety vyhrál, mimo jiné díky vysoké popularitě mezi bělošskými voličkami. Ty ho ale nyní opouští a odmítají ho v nadcházejících volbách podpořit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump při pondělním mítinku s podporovateli

Článek

Podle stanice CNN letos nadcházející volby v Pensylvánii rozhodnou bělošky – stejné ženy, které Trumpa v roce 2016 volily. V průběhu jeho prezidentství se od něj často odklonily a letos mají v úmyslu vhodit hlas jeho protikandidátovi. To ostatně potvrzuje průzkum Univerzity v Quinnipacu, podle kterého Biden v kategorii bělošek vede 60 procenty ku 37. Celkově drží v Pensylvánii náskok sedmi procentních bodů.

„Tenkrát jsem se rozhodla špatně a ničí mi to srdce,“ řekla Joan Smeltzerová. „Přijdu si opuštěná. Opravdu. Doufala jsem, že je Trump lepší, než jaký doopravdy je,“ dodává. Podobně to vidí i její sestra Julie Bradyová.

Jsem silný, řekl Trump na mítinku a do davu hodil roušku

Koronavirus

V její rodině jsou všichni fanoušci prezidenta Trumpa. Dlouhou dobu se bála svému manželovi přiznat, že letos nechce současnou hlavu státu volit. „Líbila se mi myšlenka toho, že je tvrdý, a že si nenechá nic líbit. Věřila sem, že nás nedá,“ vysvětluje proč před čtyřmi lety fandila Trumpovi také.

Teď už prezidenta vidí v jiném světle. „Je to tyran. Je vším, čím si nepřeji, aby byly moje děti,“ říká.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Ženy jako je Smeltzerová a Bradyová jsou přesně ten typ voliček, které se Trump v posledních týdnech snaží opět oslovit. Podle CNN zní jeho vzkaz asi následovně: „Manželky z amerických předměstí ... Biden zničí vaše sousedství i váš americký sen. Já ho ochráním a vylepším.“

Tohle není ta slibovaná Amerika

Další z žen, se kterou CNN udělala rozhovor, je Hollie Geitnerová. Ta podle svých slov po minulé volbě cítila hanbu. Připomíná Trumpovo ikonické heslo z minulé kampaně: „Udělejme Ameriku znovu skvělou”. „Tohle není ta skvělá Amerika, kterou jsme si všichni představovali,“ říká. Podle ní ženy zradila, když tehdy Trumpa volila.

Trump průzkumy z Pensylvánie považuje za falešné. Podle něj tamním voličům záleží především na otázkách víry a práva držet zbraň. „Já v Pensylvánii vyhraju!” napsal před týdnem na Twitteru.

Reklama

Související články

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Joe Biden (77), demokratický nominant na prezidenta, hodlá zesílit kampaň v Texasu. V úterý oznámil, že v nejlidnatějším jižanském státě utratí dalších šest...

Výběr článků

Načítám