Hlavní obsah

Idiot, nazval Trump předního virologa USA Fauciho

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump znovu zkritizoval hlavního epidemiologa a šéfa Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthonyho Fauciho. „Američané už mají dost poslouchat Fauciho a tyhle idioty,” řekl Trump při telefonátu se svým volebním štábem.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Prezident se na Fauciho adresu vyjádřil poté, co vrchní epidemiolog dal rozhovor stanici CBS, ve kterém připustil, že ho Trumpovo nakažení koronavirem nepřekvapilo. Faucimu dlouhodobě vadí, že prezident pořádá velké mítinky, kde lidé nepoužívají roušky a ani nedodržují sociální rozestupy.

„Fauci je katastrofa. Lidé jsou z koronaviru unavení. Už mají dost poslouchat Fauciho a tyhle idioty,” řekl Trump. Šéf Bílého domu si byl vědom toho, že se hovoru účastní novináři. „Jestli tu je nějaký reportér, citujte mě přesně, jak jsem to řekl, je mi to úplně jedno,” dodal.

Vzápětí dodal, že podle něj je Fauci „milý chlap”, který se ale ve vysoké funkci pohybuje už „500 let”. Fauci je ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční nemoci od roku 1984, pracoval tak celkem pro šest prezidentů.

Epidemiolog Fauci varuje Trumpa: Už mě v kampani nepoužívejte

Volby USA

Bílý dům reguluje Fauciho vystoupení

Faucimu dále vadí, že mu Bílý dům mluví do toho, v jakých médiích smí vystoupit. „Nemohl jsem účastnit mnoha, mnoha, mnoha pořadů, do kterých mě pozvali,” řekl.

Kampaň Trumpova soka v nadcházejícím prezidentském klání, Joea Bidena,  kampaň Fauciho naopak pochválila a zkritizovala Trumpa za „bezohledné a lhostejné vedení”. Prezident Trump si na nedávném mítinku s fanoušky utahoval ze svého soupeře pro jeho názory na řešení krize. „Chce poslouchat doktora Fauciho,” sarkasticky poznamenal.

Bidenova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Ano,” zareagoval stručně.

Reklama

Související články

Pokud prohraju, odjedu ze země, naznačil Trump

Joe Biden je podle amerického prezidenta Donalda Trumpa „nejhorším kandidátem v historii prezidentských voleb”. Trump zažertoval, že by v případě prohry možná...

Výběr článků

Načítám