Hlavní obsah

Bude druhá debata? Trump navrhl nový termín, Biden nesouhlasí

Právo, Daniel Drake
Washington

Poté, co americký prezident Donald Trump odmítl nový, virtuální formát prezidentské debaty, zavládl ve volebních štábech obou kandidátů chaos. Původní debata byla naplánovaná na příští týden, nyní Trumpova kampaň navrhla nové datum, 29. října. Na to ale zase nechce přistoupit Joe Biden, který chce s občany diskutovat v původním termínu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho protikandidát Joe Biden

Článek

Komise pro pořádání debat uvedla, že vzhledem k možným zdravotním rizikům bude druhá prezidentská debata, naplánovaná na 15. října, virtuální. Na to obratem reagoval prezident Trump, pro kterého je takový formát nepřijatelný.

„Je to  směšný. Nebudu debatovat za počítačem,” řekl. Podle něj by šlo o ztrátu času. Prezidentův volební štáb tak navrhl novou variantu: přesunout diskusi na 29. října, tedy pět dní před samotnými volbami.

To ale Biden odmítl. Nemůže prý za to, že se Trump rozhodl debaty příští týden neúčastnit. Počítá tak pouze s finální debatou, která by se měla konat 22. října. „Může se ukázat, nebo to může zase zrušit. Je to na něm,” řekla Bidenova volební manažerka Kate Bedingfieldová. V původním termínu hodlá Biden debatovat s občany.

K chaosu přispěl moderátor zrušené debaty Steve Scully ze stanice C-SPAN. „Mám na Trumpa reagovat?” zeptal se na Twitteru jednoho z prezidentových největších kritiků Anthonyho Scaramucciho. Zprávu ale omylem poslal veřejně. „Ignoruj ho, má toho dost. Přijdou horší věci,” odpověděl Scaramucci.

„Jednáme s nerozumným člověkem

22. říjen je oficiálním datem finální debaty již čtyřicet let. Na tom Bidenův volební štáb nehodlá nic měnit. „Chtěli jsme další debatu, ale chtěli jsme ji virtuální, protože má prezident koronavirus. To musí každý rozumný člověk chápat,” řekl jeden z Bidenových poradců. „Nebudeme se přizpůsobovat jen proto, že jednáme s nerozumným člověkem,” dodal.

Trump chce v sobotu vyrazit mezi lidi

Koronavirus

V tuto chvíli tak není jasné, kolik debat a kdy se bude konat. Trumpův štáb vyzval pořadatele debat, aby své čtvrteční rozhodnutí zrušil. Argumentují výroky prezidentova lékaře, podle kterého bude účast hlavy státu na veřejnosti od soboty bezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám