Hlavní obsah

Biden si za viceprezidentku vybral senátorku Harrisovou. Trump ihned zaútočil

– Washington

Demokratický uchazeč o úřad amerického prezidenta Joe Biden v úterý oznámil, že si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Ta se tak stala první americkou političkou tmavé pleti, která se v prezidentské kampani dostala takto daleko. Republikánský prezident Donald Trump, který usiluje o znovuzvolení, na ni okamžitě zaútočil, když ji označil za neuctivou a průměrnou.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Senátorka Kamala Harrisová

Článek

Organizátoři Bidenovy kampaně o výběru informovali podporovatele prostřednictvím SMS, napsala agentura Reuters. Harrisová poté na Twitteru napsala, že Biden dokáže Američany sjednotit a že stát po jeho boku pro ni bude čest. Podle agentury AP Biden svou volbou poukázal na klíčovou roli, kterou afroameričtí voliči budou mít v jeho snaze porazit Trumpa.

„Mám tu velkou čest oznámit, že jsem si vybral Kamalu Harrisovou jako svou kandidátku na viceprezidentku,” uvedl Biden na Twitteru, přičemž senátorku označil za „nebojácnou bojovnici” za běžné lidi a vynikající představitelku veřejné správy. „Společně s vámi Trumpa porazíme,” napsal Biden ve zprávě svým stoupencům.

Harrisová ve své první reakci na Twitteru napsala, že je Bidenovým výběrem poctěna a vynaloží veškeré své síly, aby se stal prezidentem. Právě on podle ní dokáže Američany sjednotit, protože za ně celý život bojuje. Harrisová s Bidenem by podle AP měli spolu vystoupit ve středu ve Wilmingtonu.

Pětapadesátiletá politička, jejíž matka pocházela z Indie a otec z Jamajky, je vystudovaná právnička a má dlouholeté zkušenosti ze státní správy. V letech 2011 až 2017 byla generální prokurátorkou státu Kalifornie a předtím působila jako okresní státní zástupkyně v San Francisku. Tvrdá kritička současného prezidenta Trumpa prosazuje zdravotní péči pro všechny a legalizaci příležitostného užívání marihuany. V demokratických primárkách byla nejprve Bidenovou soupeřkou, ale nakonec svůj boj vzdala.

Trump: Překvapivý výběr, chovala se neuctivě

Trump řekl, že ho volba senátorky Harrisové jako demokratické kandidátky na viceprezidentku překvapila, protože se prý podle něj během demokratických primárek k Bidenovi chovala neuctivě a podává průměrné výkony.

„Jeden z důvodů, proč jsem překvapený, je to, že byla na Joea Bidena zlá jako Pocahontas,” řekl Trump. Jménem legendární Indiánky přitom dříve posměšně označoval jinou bývalou demokratickou uchazečku o kandidaturu, senátorku Elizabeth Warrenovou, a to kvůli jejímu spornému tvrzení, že má indiánské předky. Také Warrenová byla Bidenovou kritičkou během debat v primárkách.

„Chovala se velmi neuctivě... a je těžké vybrat někoho, kdo nemá úctu,” uvedl prezident. „V primárkách si vedla velice bídně,” dodal.

Foto: Mike Blake, Reuters

Joe Biden a Kamala Harrisová se na sebe usmívají po debatě v rámci demokratických primárek, v nichž ale ve skutečnosti byli ostrými soupeři.

Trump političku kritizoval i za její plány a postoje, které podle něj zahrnují zvyšování daní, snižování výdajů na armádu, "socialistický přístup" ke zdravotnictví či odpor k fosilním palivům.

Podle CNN lidé z Trumpova okolí dávali najevo, že se Harrisové v roli kandidátky na viceprezidentku obávají. Jeho poradci tuší, že se prezident nechá unést k sexistickým a rasistickým útokům, a to ve chvíli, kdy se Trump snaží získat zpět na svou stranu voliče, kteří se od něj odvrátili právě kvůli tomuto jeho chování.

Demokraté jsou výběrem nadšeni

Výběr Harrisové jako Bidenovy pravé ruky s nadšením přivítali přední představitelé Demokratické strany. Bývalý prezident Barack Obama napsal, že senátorka je na svou novou roli "více než připravena", protože celou svou kariéru postavila na boji za dodržování ústavy. Podle předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové je výběr Harrisové "hrdým milníkem pro celou zemi", exprezident Bill Clinton zase míní, že společně s Bidenem vytvoří "vynikající tým".

Podle bývalé kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové už Harrisová dokázala, že umí skvěle sloužit veřejnosti a má vůdcovské schopnosti. Současný kalifornský guvernér Gavin Newsom uvedl, že jde o zásadovou, empatickou a nadanou političku, která je pro roli Bidenova partnera dokonalou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám