Hlavní obsah

Nerudová oznámila kandidaturu na Hrad

• Aktualizováno

Ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová oznámila, že se rozhodla kandidovat na prezidentku republiky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Danuše Nerudová (na snímku z 3. července 2020)

Článek

„Rozhodla jsem se kandidovat na funkci prezidentky České republiky. Činím tak po zvážení všech pro a proti a s veškerou vážností. Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy,“ uvedla v úterý Nerudová na Twitteru.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Hlavu státu budou Češi v přímé volbě vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili.

O prezidentskou funkci se chce zatím ucházet více než dvacet lidí, mezi nimi odborový předák Josef Středula, podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš. Kandidaturu oznámil i bývalý rektor Univerzity Karlovy, lékař Tomáš Zima.

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů, nebo 50 000 občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám