Hlavní obsah

Miliardář Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliardář Karel Janeček v pátek ohlásil prezidentskou kandidaturu ve volbách 2023, o které se již dlouho spekulovalo. Současně zahájil kampaň „Tohle jsme my“, která sdružuje občany, již vidí budoucnost ČR podobně jako Janeček.

Miliardář Janeček oznámil kandidaturu na prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

„Oficiálně oznamuji svou kandidaturu na prezidenta ČR,“ prohlásil v pražské La Fabrice.

Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Na úvod řekl, že chce v roce 2021 aktivně vystupovat a diskutovat hned o několika oblastech. Mezi nimi uvedl vzdělávání, spravedlnost, zdraví, budoucnost ČR a svobodné fungování společnosti.

„Dlouhodobě cítím svou odpovědnost zapojit se do řešení aktuálních problémů,“ doplnil s tím, že právě v této práci chce v úřadu pokračovat.

A rovnou ukázal, jak budou jeho předvolební projevy vypadat. Vrátil se i k rétorice z dob svého Fondu pro korupci. „Korupce, to je rakovina společnosti,“ řekl například.

Kandidaturu chce opřít o podpisy občanů, kterých potřebuje 50 tisíc. V případě, že se mu to podaří, chce vložit do kampaně maximální povolenou částku - 40 milionů v prvním kole, a případně 10 milionů ve druhém.

Kvůli proslovu na Českém slavíkovi s Janečkem skoncoval vědecký nadační fond, který sám založil

Domácí

Po úvodním představení, které symbolicky začalo v 10. 21, se odebral před divadlo, aby se pozdravil se svými příznivci.

Následně se vrátil na tiskový brífink, kde opět sepsul očkování dětí, ač mu to podle něj političtí marketéři nedoporučili.

O Janečkově kandidatuře se totiž začalo horlivě diskutovat v listopadu po vyhlášení ankety Český slavík. Za svůj projev čelil kritice, včetně té od vědeckého fondu Neuron, který sám založil.

„Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,” tvrdil tehdy Janeček, což bylo podle Neuronu v rozporu s vědeckými poznatky.

Karel Janeček – kdo je miliardář, který chce ve volbách usilovat o prezidentské křeslo

Prezidentské volby

„Myslím to naprosto vážně, za tím si úplně plně stojím,” komentoval nyní výstup pro Novinky.

A dále také pochválil premiéra Petra Fialu (ODS). „Vnímám jako velmi důležitý krok, že se zrušilo povinné očkování, které je absolutně neobhájitelné,” uzavřel Janeček.

Experti: Kalousek příštím prezidentem? Exceloval by v debatách, na vítězství to ale nestačí

Domácí

Prezidentská volba by se měla konat na počátku příštího roku, současný prezident Miloš Zeman už funkci po dvou volebních obdobích obhajovat nemůže.

Mluví se o mnoha jménech, ale většina z nich dosud oficiálně účast v prezidentském klání nepotvrdila, a to včetně předpokládaných hlavních favoritů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého vysokého vojenského představitele NATO a české armády Petra Pavla.

Reklama

Výběr článků

Načítám