Hlavní obsah

Karel Janeček – kdo je miliardář, který chce ve volbách usilovat o prezidentské křeslo

Matematik, filantrop a miliardář Karel Janeček je jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů. Během své kariéry založil několik nadačních fondů i vlastní nadaci. Je autorem systému algoritmů pro obchodování na burze a zakladatelem společnosti RSJ. V lednu 2022 oficiálně oznámil kandidaturu do prezidentských voleb 2023.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Janeček

Článek

Narodil se 26. července 1973 v Plzni. Vzdělání získal v České republice i zahraničí, v roce 1996 nejprve absolvoval Bradley University ve Spojených státech s titulem MBA, o rok později absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky.

V roce 2004 absolvoval Carnegie Mellon University v USA s titulem Ph.D., ten samý rok pracoval jako vědecký pracovník na rakouské akademii věd. O dva roky později začal přednášet na své alma mater, Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Má pět dětí, v roce 2021 se oženil s Lilií Khousnoutdinovou.

Podnikání a nadační fondy

Již v mládí dokázal skloubit své nadání na matematiku s obchodním duchem. První velké peníze si vydělal teprve ve dvaadvaceti letech, kdy napsal program Statistical Blackjack Analyzer (SBA) na Monte Carlo simulace Black Jacku, devětkrát rychlejší než druhý nejrychlejší program té doby.

Je zakladatelem a předsedou dozorčí rady společnosti RSJ, která se v roce 2005 stala oficiálním tvůrcem trhu na londýnské derivátové burze NYSE Liffe. Jako první česká společnost se stala členem evropské derivátové burzy Eurex. Významného postavení na trzích dosáhla zejména zdokonalováním vlastního systému matematických algoritmů pro obchodování s finančními deriváty.

Janeček: Chci sjednotit společnost a ovlivnit co nejvíce lidí

Prezidentské volby

Zakládal také nadace a nadační fondy. V roce 2010 založil Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, později přejmenovaný na Nadační fond Neuron na podporu vědy. O rok později se Stanislavem Bernardem a Janem Krausem spoluzaložil Nadační fond proti korupci.

O další rok později, roku 2013, založil v pořadí třetí nadační fond, tentokrát Nadační fond pomoci. Ten podává pomocnou ruku obětem podvodů, agrese a iracionální byrokracie. Nyní pomáhá lidem v tíživé životní situaci prostřednictvím sbírkové platformy Znesnáze21. V roce 2014 založil nadaci Karla Janečka, jejímž účelem je především podpora vzdělávání a rozvoje aktivní občanské společnosti.

Podle žebříčku 2021 časopisu Forbes je Janeček 91. nejbohatším Čechem, hodnotu jeho majetku odhadl na 3 miliardy korun.

Volební metoda D21

Janeček je autorem volební metody, kterou nazývá D21. Nápad na inovativní volební systém, který zahrnuje minusový bod, dostal v roce 2012.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Karel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta republiky.

Princip metody spočívá v tom, že volič má možnost přesnějšího vyjádření svých preferencí, protože má k dispozici více hlasů. Kromě pozitivních může mít v některých typech hlasování i hlas minusový, v tom případě musí udělit minimálně dva pozitivní hlasy. Pro každou možnost lze zároveň hlasovat jen jednou, všechny hlasy mají stejnou váhu. Volič může, ale nemusí využít všechny hlasy.

Miliardář Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta

Prezidentské volby

Výsledkem takové metody je možnost, na které se svými hlasy shodne co nejvíce voličů/hlasujících. Minusový hlas odhaluje kontroverzní možnosti, které sice mohou mít hodně zastánců, ale také odpůrců. Tím dochází k oslabení populistů, extremistů a jiných kandidátů, kteří rozdělují společnost.

Institut H21 (nezisková organizace založená v roce 2016, jejímž posláním je seznámit veřejnost v ČR i v zahraničí s hlasovacím systémem D21) realizoval od roku 2013 řadu teoretických a empirických studií, jak by výsledky českých voleb vypadaly, kdyby byla využita metoda D21.

Například v posledních prezidentských volbách 2018 by podle výzkumu ve volbách zvítězil namísto Miloše Zemana Jiří Drahoš. Zeman by získal nejvíce I. plusových bodů, zároveň by ale obdržel téměř stejný počet bodů minusových. Oproti tomu Drahoš získal minimum minusových bodů, po součtu I. plusových a II. a III. plusových bodů by získal hlasů více než Zeman.

Český slavík

Tento systém byl využit v praxi při hlasování v soutěži Český slavík. V roce 2021 Janeček stanul ve vedení ankety a po čtyřech letech ji obnovil.

Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje
- část Janečkova projevu, Český slavík

Janeček vystoupil v živém vysílání s proslovem, ve kterém se vyjadřoval ke covidovým restrikcím a současné epidemické situaci v zemi. Jeho řeč vyvolala vlnu kontroverze.

Nova se distancovala od Janečkova proslovu na Českém slavíkovi. Bylo to správné, hájí se miliardář

Domácí

Od jeho proslovu se distancovala televize Nova, prezentaci jeho názorů označila za exces, jakým chce do budoucna zabránit. Nedlouho poté se od jeho projevu distancoval také Nadační fond Neuron, který sám založil na podporu vědy, a ukončil s ním spolupráci.

Janeček si za svými výroky stojí.

Kandidát na prezidenta

O kandidatuře Janečka na post prezidenta se hovořilo již delší dobu. 21. ledna 2022 svou kandidaturu oficiálně oznámil. Jeho webové stránky tak nyní nesou logo „Karel Janeček, prezident 2023“. Předkládá zde své vize, které by chtěl v prezidentském křesle realizovat a směr, kterým by se chtěl ubírat. Také již v petici sbírá podpisy voličů, kterých musí být minimálně 50 tisíc.

„Před několika lety jsem vymyslel inovativní hlasovací metodu D21, která vede k lepší celospolečenské shodě oproti klasickým volebním systémům, které již neodpovídají tomu, kde je společnost dnes. Tím jsem se dostal blíž k politice a uvědomil si, že bez osobního nasazení není změna možná. Proto vám nabízím své schopnosti a energii jako kandidát na prezidenta České republiky pro 21. století,“ píše na svém webu.

podcastu PoliTalk Novinek v lednu 2022 uvedl, že věří, že ve volbách vyhraje.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám