Hlavní obsah

Přehledně: Výsledky voleb v jednotlivých krajích

Novinky, jas

Vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO, které ovládlo 10 krajů. Neuspělo ve středních Čechách, kde vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji, který ovládla koalice ODS hnutí STAN a Východočechů, a rovněž v Libereckém kraji, který se podařilo udržet Starostům pro Liberecký kraj.

Článek

Ve Středočeském kraji zasednou v 65členném zastupitelstvu představitelé vítězného hnutí STAN, druhé ODS i třetího hnutí ANO. Uspěli rovněž Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj, což byla společná kandidátka TOP 09, hnutí Hlas a Strany Zelených.

V Plzeňském kraji ovládlo volby hnutí ANO. Za ním skončila kandidátka ODS podporovaná TOP 09 a nezávislými starosty, uspělo rovněž uskupení sdružující STAN, Zelené a uskupení Pro Plzeň. Do zastupitelstva usednou rovněž Piráti, zástupci SPD, ČSSD a KSČM.

V Jihočeském kraji těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí jsou Piráti, za nimiž se umístila společná kandidátka TOP 09 a KDU-ČSL. Do zastupitelstva pronikli i sociální demokraté, zástupci STAN a Jihočechů 2012.

Pestré bude složení zastupitelstva v Karlovarském kraji. Za vítězným ANO  se umístila koalice STAN a TOP 09 následovaná Piráty a koalicí ODS a lidovců. Uspělo i Místní hnutí za harmonický rozvoj, SPD, Koalice VOK a KVC a Starostové našeho kraje.

Ústecký kraj patří mezi ty, v nichž dominovalo hnutí ANO. Za ním se umístila ODS, hnutí STAN, Piráti, SPD, KSČM, uskupení Spojenci pro kraj (JsmePRO!, TOP 09, Strana zelených, SNK-ED a LES) a Koalice UFO a ProMOST.

V Libereckém kraji si hegemonii udrželi Starostové pro Liberecký kraj, za nimiž s odstupem následuje ANO. Za nimi se seřadili Piráti, ODS a hnutí SPD.

V Královéhradeckém kraji těsně zvítězila koalice ODS, STAN a Východočechů. Stejně zastupitelů získalo i druhé ANO, za kterým skončili Piráti, Koalice ČSSD s Zelených, Koalice lidovců , VPM a nestraníků. Další úspěšnou koalicí je spojení TOP 09 HDK a LES a své zástupce bude mít i SPD.

ANO ovládlo i Pardubický kraj. Za ním se umístilo uskupení 3PK-Pro prosperující Pardubický kraj tvořené ČSSD a  hnutím Společně pro kraj. Uspěla o ODS kandidující společně s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj, Piráti a hnutí STAN.

Vysočina rovněž patří mezi regiony, kde ANO zvítězilo. Druzí na pásce skončili Piráti, kteří se o setinu procenta dostali před ODS kandidující se Starosty pro občany. Uspěli též lidovci, ČSSD, Starostové pro Vysočinu a komunisté.

ANO se podařilo zvítězit i v Jihomoravském kraji. Uspělo před lidovci, Piráty a ODS kandidující s podporou Svobodných a SOM. V zastupitelstvu zasednou rovněž Starostové pro jižní Moravu, zástupci uskupení Spolu pro Moravu, SPD a ČSSD.

Velmi napínavě se vyvíjelo sčítání ve Zlínském kraji, kde nakonec rovněž uspělo hnutí ANO před lidovci. Zabodovali rovněž Piráti, STAN, ODS, ČSSD, SPD a své zástupce bude mít i společné uskupení Trikolóry, Soukromníků a nezávislých.

V Olomouckém kraji se rovněž podařilo uspět hnutí ANO. Druhá skončila koalice Pirátů a Starostů, třetí jsou Spojenci pro Olomoucký kraj, což jsou zástupci KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a hnutí ProOlomouc. Své zastupitele bude mít rovněž ODS a SPD.

V Moravskoslezském kraji dominovalo ANO. Druhá skončila koalice ODS a TOP  09, třetí jsou Piráti. Uspěli i lidovci, SPD, ČSSD a komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám