Hlavní obsah

Červíček byl zvolen královéhradeckým hejtmanem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký kraj má od pondělí nového hejtmana. Stal se jím Martin Červíček (ODS), dosavadní náměstek hejtmana a bývalý policejní prezident. Zvolen byl v pondělí 29 hlasy ze 45.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS)

Článek

Novou koalici, která by měla kraj vést následující čtyři roky, tvoří ODS, STAN a Východočeši, Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Náměstky hejtmana byli zvolení Pavel Bulíček (Piráti), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Martina Berdychová (Východočeši), Arnošt Štěpánek (Piráti) a Rudolf Cogan (STAN).

Na rozdíl od minulého týdne, kdy se volila krajská koalice v Pardubicích a během jednání panovala až překvapivě přátelská atmosféra, bylo jednání v Hradci mnohem vypjatější. Opoziční ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě a získalo 12 mandátů, poukazovalo na složení nové koalice, zejména na vysoký počet jejích členů.

„Martin Červíček se mohl stát jediným hejtmanem z ODS, který by upřednostnil většinovou vůli voličů a až na druhém místě politické smíšení svých stranických předsedů,“ glosoval Zdeněk Praus (ANO) s tím, že tvorba takových koalic je projevem slabosti a snahy přežít za každou cenu.

K nezvolení Červíčka však neměla opozice sílu, nepovedlo se jí ani vnést do ní rozkol návrhem, aby se hejtmanem stal Pavel Bulíček z Pirátské strany. Ten takovou nominaci odmítl.

Piráti odolali lákání, v Královéhradeckém kraji bude hejtmanem Červíček z ODS

Volby

„Máme za sebou úspěšné čtyři roky, během nichž se podařilo například realizovat největší krajskou investici, a to rekonstrukci náchodské nemocnice za 1,6 miliardy korun, ale i další akce. Právě investice do zdravotnictví budou jednou z priorit na další období. Bude ale nutné i navýšit 3000 do sociální oblasti, pokračovat v investicích v dopravě. I vzhledem k současné situaci nás ale čeká revize všech krajských výdajů s tím zachovat co největší míru investic souvisejících s rozvojem a zaměstnaností kraje,“ zmínil ve svém nominačním projevu nový hejtman.

Příliš mnoho náměstků

ANO kritizovalo i zvýšení počtu náměstků ze čtyři na pět. „Rozdíl mezi kompetencemi náměstka a radního není tak velký. Ale finanční udělá za čtyři roky přes dva miliony. Já si dovedu představit, co za ty dva miliony uděláme. Považujeme to za plýtvání prostředky,“ vyjádřil se Petr Koleta (ANO).

Návrh hnutí na snížení počtu radních z devíti na sedm i snížení počtu náměstků ale zastupitelstvo nepřijalo.

Dostálová na liště

Z důvodu karantény se nemohly zastupitelstva zúčastnit zastupitelky Klára Dostálová (ANO) a Martina Vágner Dostálová (Piráti) které se připojily na dálku.

To zpočátku působilo zmatky, neboť podmínkou jejich účasti byla spojení audio i vizuální, což zase vyloučilo promítání hlasovaného usnesení na monitory a obrazovky. Diskusi o problému věnovali zastupitelé nakonec téměř 20 minut. Problém se vyřešil nakonec celkem jednoduše, když obě zastupitelky Dostálové souhlasily, že mohou být během čtení usnesení klidně na liště.

V Královéhradeckém kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Ta v podstatě zůstává funkční i nadále, pouze Piráti nahradili sociální demokracii, která tak přešla do opozice, a to včetně dosavadního hejtmana Jiřího Štěpána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám