Hlavní obsah

ANO v Plzeňském kraji zřejmě skončí mimo hru

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

ČSSD se v Plzeňském kraji raději spojí s ODS, než aby šlo do koalice s vítězným hnutím ANO. Alespoň tomu zatím všechno nasvědčuje. ANO se už pokoušelo vyjednávat se všemi stranami, k žádné dohodě se ale nedobralo. Do zastupitelstva se dostali také komunisté, TOP 09, Koalice SPD+SPO a Starostové.

Foto: ANO

Lídr kandidátky ANO v Plzeňském kraji Miloslav Zeman.

Článek

„Nejsme to my, kteří drží v ruce rozhodovací klíč, čekáme, jak se k tomu postaví  ČSSD,“ řekl v pondělí Právu regionální lídr hnutí a vítěz voleb Miloslav Zeman. Podle něj jsou možné tři kombinace, reálné ale jen dvě.

„Pochopil jsem, že sociální demokracie chce pokračovat s ODS, protože se jí líbí model, který funguje ve městě. Teď je jenom otázka, zda si vyberou nás a tím i stabilitu, nebo zda dají přednost Starostům Patriotům a Koalici pro Plzeňský kraj, tedy zda zvolí tříčlenný nebo čtyřčlenný model,“ konstatoval Zeman.

ANO zajímá ekonomika

Čtyřkoalice bez ANO by měla v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu 23 křesel, tedy křehkou většinu pouhého jednoho mandátu. Velká trojka s 28 zastupiteli může mít pohodlnou převahu, jenže ČSSD a ODS by se pravděpodobně museli spokojit s menším počtem radních, než u předchozí varianty. „Naše cena je větší, než cena, za kterou odbydou ty dvě menší strany,“ upozornil Zeman s tím, že ANO stojí především o ekonomické resorty.

Podle kuloárních informací sociální demokraté skutečně jednoznačně upřednostňují koalici čtyř stran zhruba odpovídající sestavě na plzeňské radnici - tam vládne ČSSD s ODS, Občany patrioty a lidovci. ANO, které před dvěma lety v Plzni vyhrálo komunální volby, už tehdy skončilo v opozici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

Oficiální prohlášení ČSSD jsou nicméně zatím opatrná. „Schválili jsme zásadní koncept, se kterým bychom chtěli jít za ostatními stranami,“ uvedl po pondělním jednání předsednictva krajské výkonné rady lídr ČSSD Josef Bernard. „Zatím je otevřená spolupráce se všemi, půjde i o obsazení výborů a komisí,“ sdělil Bernard.

Koalici s komunisty opakovaně vyloučil. „S hlavními politickými stranami existuje spousta spojovacích článků. Třeba doprava - všichni cítíme, že by se veřejná doprava měla zásadním způsobem změnit, že by měla být dostupnější, shoda je i na obchvatech a v řadě dalších věcí,“ podotkl Bernard a dodal: „Hodně programových průniků máme s ODS. Rozdíl mezi levicí a pravicí se stírá i na celospolečenské úrovni.“

O konečné podobě koalice by podle Bernarda mohlo být jasněji už v úterý. Vyjádření ODS se v pondělí nepodařilo získat. Už v minulosti ale spolupráci s ANO odmítalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji se na prvním místě umístila strana ANO 2011 se ziskem 21,52 procent hlasů. Lídrem je Miloslav Zeman (ANO). Druhé místo obsadila ČSSD se...

Výběr článků

Načítám