Hlavní obsah

Nové volby ve Strakonicích zatím nebudou, po zásahu ÚS musí znovu rozhodovat soud

Právo, Petr Kozelka, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích, kterým byly zrušeny výsledky komunálních voleb ve Strakonicích, neplatí. Zrušil ho ve středu Ústavní soud (ÚS), nové volby ve městě se tak zatím konat nebudou. Sporem o volby se budou muset znovu zabývat českobudějovičtí soudci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ÚS krajský soud dostatečně nezvážil, zda jsou zjištěná pochybení dostatečným důvodem pro zrušení voleb.

„Při hodnocení intenzity ovlivnění volebního výsledku krajský soud nejednal stanoveným postupem, neboť pominul aktuální úpravu míry důkazu a jedno z pravidel volebního zákona, které má vliv na rozdělení hlasů mezi jednotlivé strany,“ konstatoval soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

„Krajský soud skutková zjištění hodnotil pomocí nižší míry důkazu, než kterou zákonodárce ve volebním zákoně pro řízení před volebními soudy stanovil. To samo je pochybením, které ÚS neumožňuje přezkoumat úvahy krajského soudu o tom, že by podle zkušeností běžného života skutečně došlo k jinému rozdělení mandátů,“ vysvětlil Fenyk s tím, že při novém rozhodování bude krajský soud vázán názorem ÚS.

Komunální volby napadl jeden z neúspěšných kandidátů, který tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i lampách bylo zvýhodněno vedení města ovládané Strakonickou veřejností. Krajský soud pak dospěl k názoru, že v kampani skutečně byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

Rozhodnutí krajského soudu znamenalo pro Strakonice nutnost volby zopakovat. Proti tomu se ale postavilo vedení města ústavní stížností. Stížnost podal starosta Břetislav Hrdlička, dále město Strakonice, jeho rada a také hnutí Strakonická Veřejnost. Právě Strakonická Veřejnost ovládla poslední komunální volby. V roce 2014 získala 28,9 procenta a místo starosty pro Hrdličku, loni už měla 51,2 procenta a obsadila 16 z 21 křesel v zastupitelstvu.

Město vede stará rada

Ministerstvo vnitra počítalo s termínem letos v březnu, nicméně ÚS ještě před koncem loňského roku přiznal podané stížnosti odkladný účinek.

Město dodnes vede rada z minulého volebního období, ovšem s omezenými pravomocemi. Město si nemohlo schválit rozpočet na tento rok, zatím hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

Místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost) uvedl, že rozsudek je pro město i pro Strakonickou Veřejnost dobrou zprávou. „Rozsudek chápeme tak, že se Ústavní soud neztotožnil s rozhodnutím krajského soudu ohledně odůvodnění zrušení volebního výsledku. Doufáme, že krajský soud, ke kterému se kauza vrací, rozhodne v co nejkratší době a volby budou platit,“ prohlásil Oberfalcer. Zdůraznil, že by už měla skončit doba, kdy město vládne s provizoriem.

Naopak opatrnější byl lídr opozičních Jihočechů 2012 Pavel Vondrys. „Horší variantou by bylo, kdyby vládla radnice, která vzešla z posledních voleb,“ míní Vondrys.

Reklama

Výběr článků

Načítám