Hlavní obsah

TOP 09 zahájila kampaň. Chce zpět na vrchol a sází na spolupráci

TOP 09 ve čtvrtek zahájila kampaň před podzimními komunálními a senátními volbami. Pod heslem Zpátky k Topce, zpátky na vrchol, zkráceně BACK2TOP, vyšle do doplňovacích voleb do horní komory zatím 14 kandidátů. Na podpoře dalších se strana domluvila s dalšími uskupeními.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (druhý zleva) zahájil kampaň pro volby do obecních zastupitelstev a Senátu. Dále na snímku zleva kandidáti do Senátu Terezie Radoměřská, Mikuláš Bek a Herbert Pavera.

Článek

„Kdo se nespojuje, nahrává extremistům,” vysvětlil při čtvrtečním zahájení první části kampaně postoj TOP 09 její předseda Jiří Pospíšil.

Nejužší spolupráce váže TOP 09 a hnutí STAN, na některých kandidátech se strana domluvila s lidovci a ODS, debatuje také o společném postupu s Piráty. Mezi kandidáty, které podpořilo víc stran, patří například rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. „Demokratické strany jsou si vědomy rizik a dokážou najít společný hlas,” uvedl Bek ke zkušenostem z vyjednávání o své kandidatuře.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát do Senátu Pavel Fischer

Podporu strany získali například i neúspěšní prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, který bude kandidovat v Praze 4, a Pavel Fischer, který se bude o hlasy voličů ucházet v Praze 12.

Pro kampaň před senátními i komunálními volbami zvolila TOP 09 po propadu v loňských sněmovních volbách heslo „Zpátky k Topce. Zpátky na vrchol”. Chce oslovit nejen skalní voliče, ale pokusit se i o získání voličů, kteří stranu v posledních letech opustili nebo ji zatím nevolili. V příštích třech měsících budou kandidáti vést kontaktní kampaň.

Všichni kandidáti do horní komory podpoření TOP 09 představují podle Pospíšila osobnosti, které budou naplňovat funkci Senátu jako pojistky demokracie a západního směřování země. „Opravdoví vlastenci nekolaborují s Ruskem, nepodpoří nic, co by oslabovalo prozápadní pozici a místo země v NATO,” uvedl.

Kandidátky budou do konce července

Na komunální úrovni má TOP 09 1200 politiků. Pro podzimní volby zvolila pět priorit. Jsou mezi nimi jednoduchá a srozumitelná veřejná správa, výdaje pod kontrolou, moderní infrastruktura, důstojný život v obci aneb pomoc mladým a potřebným a podpora kultury v obcích.

Strany i nezávislí kandidáti mají čas na sestavení a odevzdání obecních kandidátek do 31. července. Ve stejný den skončí také lhůta pro nominace na senátory v 27 z 81 senátních volebních obvodů, v nichž se bude 5. a 6. října v prvním kole volit.

Podle Pospíšila TOP 09 ještě o některých kandidátech jedná, a to jak pro senátní volby, tak pro komunální. Z rozhodnutí výkonného výboru strany z minulého týdne TOP 09 nikoho nepostaví v Olomouckém kraji. Původně tam měla kandidovat bývalá poslankyně Jitka Chalánková, výkonný výbor její kandidaturu ale neschválil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám