Hlavní obsah

Chalánková v TOP 09 končí, nechtějí ji za senátorku

Novinky, ren

Bývalá poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková se rozhodla odejít ze strany. Učinila tak poté, co vedení rozhodlo, že nepodpoří její kandidaturu do Senátu. Chalánková podle svých slov ztratila v TOP 09 důvěru a současné směřování strany je podle ní sebezničující. Kandidatury jako nezávislá se však nevzdá.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Článek

„Rozhodla jsem se po zralé úvaze a též vzhledem k posledním rozhodnutím výkonného výboru vystoupit z politické strany TOP 09,” oznámila v úterý Chalánková a dodala, že bude kandidovat jako nezávislá a o podporu požádá občany.

Strana, kterou spoluzakládala a dvě volební období ji zastupovala ve Sněmovně, podle ní ztratila její důvěru.

„Absolutně opustila ideály konzervativní strany, ideály, ze kterých vyrostla a na nichž stojí evropská civilizace. Považuji současné směrování strany TOP 09 za sebezničující,” uvedla v tiskové zprávě Chalánková.

Kalousek: TOP 09 upřednostila pražský pohled

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý šéf strany Miroslav Kalousek její rozhodnutí považuje za chybné. Jako člen výkonného výboru ještě společně s poslancem Karlem Schwarzenbergem nebo senátorem Tomášem Czerninem hlasovali pro podporu její kandidatury.

„Někdy měla velmi ostré menšinové názory, ale silná a sebevědomá strana si může dovolit mít osobnosti i s menšinovými názory. Současné vedení TOP 09 upřednostnilo pohled pražské kandidátky,” řekl Novinkám Kalousek.

Kandidaturu Chalánkové paradoxně v květnu podpořil olomoucký krajský výbor.

Jitka Chalánková se v době svého poslaneckého mandátu angažovala například v kauze rodiny Michalákových, usilovala o vrácení bratrů odebraných norskou sociální službou Barnevernet jejich matce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám