Hlavní obsah

Volební trpaslíci hrají o miliony státního příspěvku

I když je hlasy voličů do Sněmovny nepustí, mohou jim přihrát miliony. Hned několik stran a hnutí si může dělat naděje na státní příspěvky za volby i v případě, že nepřekonají pětiprocentní hranici podmiňující vstup do Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Každá strana dostane jako příspěvek na úhradu volebních nákladů stokorunu za každý hlas, pokud překoná alespoň 1,5 procenta.

Dalším bonusem je každoročně proplácený příspěvek na činnost strany, který vzniká při obdržení alespoň tří procent hlasů. Každý, kdo dané hranice dosáhne, má nárok na roční přísun šesti milionů. S každou další započatou desetinou procenta se příspěvek zvedá o 200 tisíc korun.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Například v roce 2013 z outsiderů překonali danou hranici jen zelení se ziskem 3,19 procenta, což jim zajistilo každoroční příjem 6,4 milionu korun a jednorázový příspěvek za hlasy 15,9 milionu korun.

Před čtyřmi lety se neparlamentním formacím nedařilo a pouze Svobodní se vyšplhali přes 1,5procentní mez. Se ziskem 1,56 procenta a konkrétně 79 229 hlasů si přišli na 7,92 milionu korun. Zeleným tehdy státní příspěvek utekl o čtyři setiny procenta, tedy o asi dva tisíce hlasů.

Milionová kampaň se tehdy nevyplatila Realistům v čele s Petrem Robejškem, jejichž billboardy byly vidět po celé republice, ale nakonec ostrouhali s celkovým ziskem 0,71 procenta.

Neznám lepšího. Má srdce lídra. Je čestný. Manželky v debatě podpořily lídry

Parlamentní volby

Podle posledních průzkumů se letos kolem pětiprocentní hranice a níže, přitom s vidinou státního příspěvku, potácí až šest stran.

V nejistotě jsou ČSSD a KSČM, Přísaha, ale i koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků (TSS). Pod třemi procenty, ale stále v blízkosti 1,5procentní hranice se pak občas vyskytnou zelení nebo Volný blok.

ANO vydělalo víc než limit kampaně

Strany, které se dostanou do Sněmovny, dostávají automaticky 10 milionů ročně, a navíc ještě mohou počítat s každoročním příspěvkem na mandáty v hodnotě 900 tisíc korun na každé poslanecké křeslo.

Pro ilustraci stranou s nejnižším volebním ziskem v roce 2017 byli Starostové a nezávislí se ziskem 5,18 procenta, kteří za 262 157 hlasů obdrželi 26,2 milionu korun na pokrytí kampaně, dále pak mají každoroční nárok na 10 milionů za překročení pětiprocentní hranice a k tomu 5,4 milionu za šest poslaneckých křesel. Příjem za sněmovní volby každý rok činil 15,4 milionu korun.

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Parlamentní volby

Nejvíce se minulé volby vyplatily hnutí ANO, jehož zisk za hlasy výrazně překročil stanovený finanční limit na kampaň v hodnotě 90 milionů korun. Za 1 500 113 hlasů voličů dostalo jednorázově 150 milionů korun. Každoroční příspěvek pak k tomu činil 80,2 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám