Hlavní obsah

V cizině je o volby rekordní zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští občané žijící nebo cestující v zahraničí začali volit už ve čtvrtek na českých ambasádách a podle ministerstva zahraničí je o volby rekordní zájem. O voličské průkazy zažádalo na zastupitelských úřadech 2418 lidí, o polovinu víc než při prezidentských volbách před třemi lety.

Češi volí v GruziiVideo: Pro Novinky.cz Veronika Lošková

 
Článek

Dalších 12 tisíc voličů je zapsáno na zvláštních seznamech voličů. Krajané letos vybírají z kandidátů Ústeckého kraje, což už v lednu určila losem Státní volební komise, kde se odehrává souboj premiéra Andreje Babiše (ANO) a šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

Češi volí v KanaděVideo: pro Novinky.cz Markéta Schusterová, Novinky

Jak odevzdat hlas v jednotlivých volbách, když jsme v zahraničí

Krajské volby

Volby začaly kvůli časovému posunu ve čtvrtek v Brazílii a Argentině. Všechny hlasy musí být odevzdány do sobotních 14 hodin, kdy končí hlasování i v ČR.

Babiš poblahopřál Fialovi. Uvidíme, co udělá prezident

Parlamentní volby

Nejvíc voličů je zapsaných v Londýně (1137), Bruselu (864), Sydney (578), Bratislavě (556), Paříži (506) či New Yorku (414). Před čtyřmi roky volilo poslance v zahraničí 10 494 krajanů a vyhrála mezi nimi TOP 09 s 26,09 procenta před Piráty, kteří získali 19,48 procenta hlasů Čechů z ciziny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám