Hlavní obsah

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

• Aktualizováno

Piráti na koalici s hnutím STAN výrazně tratili, neboť voliči vykroužkovali do čela společných koaličních kandidátek nominanty Starostů a nezávislých. Pirátům tak hrozí, že ve Sněmovně nebudou mít ani vlastní poslanecký klub a budou poněkud paradoxně patřit mezi poražené.

Tisková konference PirStanVideo: Novinky

 
Článek

Podle serveru iDnes by z předpokládaného zisku 37 mandátů pro koalici obsadili nominanti STAN 33 mandátů, zatímco Pirátští pouze čtyři.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš přiznal, že strana, co do počtu mandátů, „citelně oslabila”. Ve Sněmovně zasedne on, Olga Richterová, Klára Kocmanová a Jakub Michálek.

Babiš poblahopřál Fialovi. Uvidíme, co udělá prezident

Parlamentní volby

Mohou za to podle něj i dezinformační kampaně, jimž Piráti čelili. Ohledně své budoucnosti v čele strany uvedl, že na leden příštího roku je naplánováno Pirátské fórum, kde se bude vedení stany řešit.

„Pokud bude poptávka řešit to dříve, budeme to řešit,” uvedl Bartoš. Za postačující kompenzaci za poškozující dezinformační kampaň Bartoš označil skutečnost, že obě koalice budou mít ve Sněmovně většinu.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana se domluvené společné vyjednávání měnit nebude a obě strany budou postupovat společně.

Peksa: Jen pár mandátů kvůli kroužkování jsme fakt nečekali

Volby

Piráti se již před volbami obávali, že by jejich nominanti mohli kvůli kroužkování propadnout.

Schválená koaliční smlouva proto počítala s tím, že pokud by některý kandidát uspěl v důsledku kroužkování, je druhá strana povinna poskytnout koaličnímu partnerovi „nefinanční kompenzace“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Kompenzace by mohly probíhat třeba v tom duchu, že pokud by nám mělo připadnout místo v některém sněmovním výboru, necháme na něj nominovat experta za tu stranu, jež byla překroužkovaná,“ řekl již dříve Právu lídr koalice Ivan Bartoš (Piráti).

Posilující STAN zneklidňuje Piráty. Aby se za naše peníze nevyvezli k moci, obávají se někteří

Domácí

Z koaliční smlouvy také vyplývalo, že Piráti obsadili dvě třetiny kandidátních listin, a proto zaplatili za kampaň 32 milionů korun, zatímco STAN 16 milionů korun. Kvůli preferenčním hlasům se však stane, že „pirátstvo“ zaplatí za volební úspěch svého partnera.

Piráti byli po většinu předvolební kampaně hlavním terčem kampaně premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který je prezentoval jako hrozbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Reklama

Výběr článků

Načítám