Hlavní obsah

Předseda Sněmovny bude mít klíčovou roli. ANO post nenabídneme, vzkazuje vítěz voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci opozičních koalic SPOLU a PirSTAN se shodli na tom, že post předsedy Poslanecké sněmovny by neměla dostat opoziční strana, konkrétně předpokládají hnutí ANO. Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka bude mít předseda Sněmovny klíčovou roli při pověřování premiéra, pokud prezident Miloš Zeman nebude schopen vykonávat ze zdravotních důvodů svůj úřad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Předseda Sněmovny je klíčový hráč, v případě, že pan prezident nemůže plnit své pravomoci. Koalice si nemůže dovolit dát předsedu Sněmovny opozici, tím myslím patrně hnutí ANO. Tím by popřela vůli voličů, kteří chtěli změnu. Měl by to tedy být někdo z koaličních stran,” řekl místopředseda Starostů Petr Gazdík v nedělní Partii na CNN Prima News.

Jaké má Babiš možnosti, když dostane pověření od Zemana

Parlamentní volby

Reagoval tak na dotaz, kdo by měl podle něj získat post předsedy dolní komory Parlamentu a třetí nejvyšší ústavní funkci.

V podobném smyslu se vyjádřil i předseda lidovců Marian Jurečka. „To je úplně mimo realitu. Předseda Sněmovny bude klíčovou osobou. To je scénář mimo,” prohlásil Jurečka k možnému přenechání postu hnutí ANO.

Na tahu je Zeman. Ten je znovu v nemocnici

O tom, v jakém zdravotním stavu je hlava státu a zda je schopna vykonávat řádně svou funkci, se obsáhle spekuluje. Hrad totiž informace o aktuálním zdravotním stavu prezidenta před veřejností tají.

V neděli byl Zeman převezen sanitkou s mobilní JIP v doprovodu ochranky do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Domácí

Právě Zemanovou pravomocí je pověřit vítěze voleb vyjednáváním o vládě. Zeman ale už dříve avizoval, že pověří předsedu nejsilnější nekoaliční strany, což by byl Andrej Babiš z druhého hnutí ANO.

Pokud by se Babišovi nepodařilo složit vládu na první ani druhý pokus, pravomoce pověřit někoho sestavením vlády by přešla z prezidenta právě na předsedu Poslanecké sněmovny.

Podle současného šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO) by ANO jako strana s nejsilnějším poslaneckým klubem mělo tento post znovu získat.

Paradox voleb: Vítěz nemá nejvíc křesel

Parlamentní volby

„Když se bavíme o Sněmovně, tak se bavíme o klubech. Klub hnutí ANO je dvakrát větší než klub ODS,” podotknul. V sobotu ještě před sečtením všech výsledků při příchodu do volebního štábu prohlásil, že bude usilovat o znovuzvolení do čela Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám