Hlavní obsah

Piráti na fóru hlasují o odvolání Bartoše. Teď jsme koulí u nohy STAN, tvrdí někteří

– Praha

Už po půlnoci se na Pirátském fóru objevila anketa za odvolání předsedy strany Ivana Bartoše. Důvodem je debakl ve volbách do Poslanecké sněmovny. Většina straníků se za Bartoše postavila, odvolat ho den po volbách a ještě v momentě, kdy vyjednává o vládě, podle nich není rozumné.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Anketu začal Pirát Lukáš Doležal. „Omlouvám se, ale nemůžu jinak,“ napsal krátce.

Většina straníků se do něj ale vzápětí pustila. „Nejsem nekritický. Předseda strany nese největší odpovědnost. Ale odvolávat šéfa strany několik hodin po volbách mi přijde jako hovadina, sorry jako. Hlasuji proti,“ uvedl například bývalý kandidát do Senátu Petr Daubner.

Piráti jsou v šoku. Výměna Bartoše jim ale neprospěje, míní politolog

Parlamentní volby

Spolu s tím ale v jiné diskuzi upozornil, že by si Piráti neměli lhát do kapsy. „Podpora Pirátů neustále klesá, STANu roste. STAN už dávno není náš přívěsek. To spíše my jsme teď koulí u nohy STANu. A STAN se teď té koule u nohy rád velmi rychle zbaví. V politice rozhoduje síla a naše momentální síla, se čtyřmi mandáty, je zcela marginální,“ doplnil.

„Je potřeba vyvodit nějakou odpovědnost, ale odvolávat jeden den po volbách předsedu mi nepřijde rozumné,“ uvedla zase šéfka Mladého Pirátstva Georgia Hejduková.

Bartoš by neměl funkci obhajovat

Na fóru se ale objevili i kritici Bartoše. „Od Ivana bych očekával, že projeví sebereflexi a jasně deklaruje, že na jaře nebude obhajovat funkci předsedy. Nezáleží na tom, za co může a za co nemůže. Nese odpovědnost a je symbolem politiky, která nás dovedla sem,“ napsal Pirát Petr Kapounek.

Ferjenčík, Pikal, Profant. Kdo z Pirátů končí?

Parlamentní volby

Někteří jsou také proti angažmá v nové vládě. „Tahle koalice nás nepotřebuje. Jednat o účasti na vládě je nesmysl, budeme tam je přicmrndávat. Jediná cesta, jak přežít, je nechat STAN jít a vytvořit si prostor pro dlouhodobou a konstruktivní kritiku kroků vlády z liberálních pozic,“ napsal Jiří Kadeřávek.

„Děkuji všem voličům za účast a přeji Česku skvělou budoucnost. Pro Piráty je to velká prohra, ze které bude nutné vyvodit zodpovědnost na všech úrovních,“ napsal na Twitter zase Patrick Zandl.

Bartoš: Cítíme smutek

K volebnímu fiasku se vyjádřil na fóru i sám Bartoš. „Samozřejmě teď cítíme smutek a hněv ze ztráty 18 mandátů, tedy řady skvělých lidí, které jsme ztratili. Lidí a jejich asistentů, kteří dodávali kvalitní a poctivou opoziční práci 4 roky i v těch nejtěžších chvílích, a díky nimž jsme rostli ve volbách do komunálu, EP i krajských,“ napsal.

Kalousek: Piráti by měli být ve vládě. Nelituji, že já tam nebudu

Parlamentní volby

Uvedl, že při vyjednávání o vládní koalici, se bude snažit prosadit maximum z jejich programu. „Teď nás čeká reflexe kampaně a voleb, ale současně potřebujeme maximální podporu ve vládních vyjednáváních, které i naše koaliční smlouva předpokládá,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám