Hlavní obsah

Předčasné volby by mohly být na začátku července, zní z opozice

Praha

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský vmetl vládě, že na její chaotické rozhodování doplácí celé Česko, vidět je to například na počtu mrtvých. Vláda by tak měla skončit a měly by být předčasné volby. Ty by mohly být na začátku července. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na to reagoval ve vyhrocené diskuzi v Partii na CNN Prima News tím, že se musí vláda s opozicí naopak semknout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec STAN Jan Farský.

Článek

„Je to vláda chaotů, na kterou doplácí celá republika. Doplatili na to lidé, jelikož jsme na tom nejhůře s mrtvými, předběhlo nás jen Maďarsko. I v Indii je méně mrtvých na počet obyvatel než u nás,“ prohlásil v debatě Farský.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

„Této vládě nevěří ani koaliční partneři, ani lidé. Má nejnižší důvěru v historii,“ doplnil ho šéf lidovců Marian Jurečka. Také podle něj vláda špatně komunikuje, neumí například srozumitelně říkat, jaká opatření budou platit.

Oba zástupci opozičních koalic pak vidí řešení v jiném postupu. Zatímco koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) sbírá ve Sněmovně podpisy pro mimořádnou schůzi, na které chce vyvolat hlasování o nedůvěře, koalice Pirátů a STAN prosazuje rozpuštění dolní komory.

Bartoš jde za Zemanem kvůli předčasným volbám

Parlamentní volby

V takovém případě by pak následovaly předčasné volby, ty by mohly být na začátku července. Nejprve totiž musí začít platit nový volební zákon. Ten minulý týden schválil Senát.

Rozbít vládu je proti rozumu 

Podle ministra Zaorálka by bylo naopak lepší se semknout místo toho, aby se opozice snažila tuto vládu shodit. „Vy si dovolujete říkat, na tuhle vládu se vykašlete, chceme to rozbít. To je proti selskému rozumu. Vládu se vyplatí podržet, jestli chceme se z této situace dostat,“ sdělil v Partii.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) nepovažuje vyslovení nedůvěry vládě v době konfliktu s Ruskem a covidové epidemii za ideální. Předčasné volby podle ní nejsou za korektní, občanům by chtěla dopřát hezké léto.

V případě, že bude vládě vyslovena nedůvěra, pak prezident Miloš Zeman již avizoval, že nechá kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládnou do voleb. Ty jsou naplánované na 8. a 9. října.

Školy nejsou pro vládu priorita, fotbal dostal přednost

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám