Hlavní obsah

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Novinky, kov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by podle agentury Median nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Následovali by Piráti se STAN a Spolu. ANO se dostalo na pozici lídra po čtyřech měsících.

Článek

Za hnutím ANO by skončili s 21,5 procenta Piráti se STAN, 20 procent by brala koalice Spolu. Následuje SPD (8 procent), hnutí Přísaha Roberta Šlachty (6), KSČM (5,5) a ČSSD (5 procent).

Koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků by dostala 3,5 procenta a zelení dvě procenta hlasů.

Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN, ANO až třetí

Parlamentní volby

Výzkumníci poznamenali, že hnutí ANO oproti květnu vzrostly preference o 3 procentní body. „Po čtyřech měsících se tak opět dostává na pozici lídra,“ uvedli. „ANO má nadpoloviční většinu příznivců ve věkové skupině 55 a více let,“ uvedl průzkum.

Mírně – o půl bodu – si polepšila koalice Spolu, naopak koalice Pirátů a STAN spadla proti květnu o 2,5 procentního bodu.

Koalice Pirátů a STAN oslabila, posílily ANO a Spolu

Parlamentní volby

„U SPD pokračuje pokles preferencí. Současný potenciální zisk 8 procent je o zhruba dva procentní body nižší než ve volbách 2017. Přísaha Roberta Šlachty posílila v červnu na 6 procent a předběhla tak ČSSD i KSČM,“ doplnili autoři.

Podle potenciálu stran, který nastoluje hypotetickou situaci, že by uskupení získala hlasy od všech voličů, kteří je vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, by ANO i koalice Pirátů a STAN mohly oslovit shodně 29,5 procenta lidí. Koalice Spolu 28, SPD 14,5, Přísaha 12, komunisté 10, Trikolóra, Svobodní a Soukromníci 9,5, ČSSD 9  a zelení 6,5 procenta.

Voleb by se podle modelu zúčastnilo 63 procent oprávněných voličů.

Průzkum se konal mezi 1. a 30. červnem a účastnilo se ho 1033 respondentů ve věku 18 a více let.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám